AstraZeneca en Pfizer gaan meer vaccins leveren aan Europa

Zowel AstraZeneca en BioNTech gaat aan Europa meer vaccins leveren. AstraZeneca verwacht al in het eerste kwartaal meer te kunnen leveren. De Europese Unie mag vanaf het tweede kwartaal meer vaccins verwachten van Pfizer.

De vaccinatiestrategie van de Europese landen kwam de afgelopen weken onder druk te staan nadat zowel AstraZeneca als BioNTech hadden laten weten dat ze tijdelijk minder vaccins zouden leveren. Nu komen de twee farmabedrijven met goed nieuws naar buiten.

9 miljoen extra dosissen

Om te beginnen heeft AstraZeneca een akkoord gesloten met de Europese Commissie. Volgens dat akkoord zal het farmabedrijf 9 miljoen extra dosissen leveren. Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen via Twitter laten weten. Dat brengt het totaal op 40 miljoen dosissen in het eerste kwartaal.

Volgens Von der Leyen zal AstraZeneca ook zijn productiecapaciteit in Europa vergroten. Ook commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides sprak van goed nieuws en een stap vooruit.

Meer vaccins van BioNTech en Pfizer

BioNTech, de Duitse vaccinfabrikant die samen met Pfizer aan een vaccin heeft gewerkt, gaat de leveringen eveneens een boost geven. Het farmabedrijf gaat in het tweede kwartaal 75 miljoen extra dosissen van het vaccin leveren aan de Europese Unie.

In een interview met de Duitse krant Der Spiegel heeft Sierk Poetting, financieel directeur van BioNTech, laten weten dat hij verwacht dat het farmabedrijf tegemoet kan komen aan de contractueel vastgelegde levering van de volledige hoeveelheid dosissen in het eerste kwartaal.

Volgens Poeting zijn de extra leveringen in het tweede kwartaal onder meer mogelijk dankzij de aanpassingen aan het productieproces in de fabriek van Pfizer in Puurs en de uitbreiding van het Europees productienetwerk. Voorts kan volgens de topman de productie in Marburg, een stad in de Duitse deelstaat Hessen, opgestart worden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20