Na Pfizer levert nu ook AstraZeneca minder coronavaccins

Het farmabedrijf AstraZeneca kampt met productieproblemen. Daardoor zullen er in het eerste kwartaal 60 procent minder vaccins dan verwacht worden geleverd aan de EU. Dat meldt het bedrijf aan de Europese Commissie.

Het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca in samenwerking met de universiteit van Oxford is nog niet officieel goedgekeurd door de Europese autoriteiten, maar die goedkeuring zou niet lang meer op zich mogen laten wachten. Vrijdag wil de farmawaakhond EMA daar een beslissing over nemen.

Het bedrijf laat nu echter weten dat zijn beloofde aantal van 80 miljoen vaccins in het eerste kwartaal niet zal gehaald worden. De levering blijft beperkt tot 31 miljoen prikjes. Dat is 61 procent minder. Of er in het tweede kwartaal wel genoeg dosissen kunnen geleverd worden, kon AstraZeneca vrijdag niet zeggen.

Productieproblemen

De moeilijkheden zou komen door productieproblemen in de Belgische productievestiging van AstraZeneca. Die kan niet zoveel vaccins maken als oorspronkelijk gepland, maar de groep blijft de productie opdrijven.

De mededeling is slecht nieuws voor België. Ons land had recht op 7,5 miljoen dosissen in totaal, maar dat zal nu trager op gang komen. Het zogenaamde Oxford-vaccin is met 1,78 euro per dosis het goedkoopste vaccin.

Tweede tegenslag

Het is al de tweede vaccintegenslag in korte tijd voor ons land. Een week geleden kondigde Pfizer aan dat het tijdelijk minder vaccins zal leveren om dezelfde reden. Hoe lang die pauze duurt en hoeveel minder er worden geleverd, is niet duidelijk.

Daarom besliste de Vlaamse regering om de inentingen van ziekenhuispersoneel uit te stellen. Een maatregel die op veel kritiek kan rekenen, zeker omdat er nog een hoop ongebruikte vaccins in de diepvriezer zitten.

Meer