AstraZeneca vraagt Europese marktvergunning aan voor Oxford-vaccin

Het Zweeds-Britse farmabedrijf AstraZeneca heeft zijn aanvraag voor een marktvergunning binnengebracht bij het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA. Nu zou de goedkeuring niet lang meer mogen duren.

Het belangrijke vaccin van AstraZeneca in samenwerking met de universiteit van Oxford zit in de laatste rechte lijn naar goedkeuring. Noel Wathion, de adjunct-directeur van het EMA, zei eerder al aan Business AM dat het vaccin binnen de maand kan goedgekeurd worden en dat wordt nu ook bevestigd. ‘Nu de aanvraag binnen is, kan er een goedkeuring zijn op 29 januari’, klinkt het in een persbericht van het EMA.

Dat is goed nieuws voor ons land, want België heeft van alle vaccins de meeste dosissen besteld van het Oxford-vaccin. 7,5 miljoen om precies te zijn. Het is dan ook het goedkoopste vaccin, kwamen we te weten door een jammerlijke tweet van minister van Begroting Eva De Bleeker (Open Vld). Omdat er telkens twee dosissen nodig zijn, kunnen er bijna 4 miljoen mensen mee ingeënt worden.

Versnelling

Als het Oxford-vaccin al in februari ons land kan bereiken kan de vaccinatiecampagne helemaal op stoom komen. Op dit moment zijn er al twee beschikbare vaccins, van Pfizer en Moderna, en volgens het huidige plan is er dankzij die tweede al een versnelling van de vaccinaties mogelijk. Als daar ook nog een derde vaccin bijkomt, kan het mogelijk nog sneller gaan.

Europa verzekerde zich afgelopen week ook nog van 300 miljoen extra Pfizer-vaccins, waarvan er 7,5 miljoen naar België gaan. En het EMA keurde goed dat er zes in plaats van vijf dosissen uit één Pfizer-flesje kunnen worden gehaald omdat er altijd wat restjes overbleven.

Lees ook:

Meer