Farmawaakhond: ‘Oxford-vaccin kan volgende maand al Europese goedkeuring krijgen’

Tenzij er nog extra vragen opduiken, kan de goedkeuring van het coronavaccin van de universiteit van Oxford en AstraZeneca snel gaan. Dat zegt Noel Wathion, de nummer twee van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA, in een interview dat dit weekend verschijnt op Business AM.

Het EMA keurde al twee vaccins goed, dat van Pfizer/BioNTech en dat van Moderna. Twee anderen, die van AstraZeneca en Janssen Pharma, zitten op korte termijn in de pijplijn.

Een tijd geleden klonk het nog dat er niet genoeg data waren om de injecties van AstraZeneca al snel goed te keuren, maar er blijkt nu toch vooruitgang in te zitten. ‘Eind december en deze week kregen we nog een nieuwe set data binnen met antwoorden op enkele vragen’, zegt Wathion. ‘Als die antwoorden bevredigend zijn kunnen we de komende dagen overgaan naar de volgende fase en als er zich dan geen verdere problemen meer voordoen hebben we nog maar enkele weken nodig voor de voorlopige marktgoedkeuring.’

Bij het Pfizer-vaccin duurde dat proces drie weken, bij het Moderna-vaccin iets langer. Het VK gaf al toelating aan AstraZeneca om zijn vaccin op de Britse markt te brengen.

Rolling review

Het vaccin van Janssen Pharmaceutica en zijn Amerikaanse partner Johnson & Johnson zit op dit moment in de zogenaamde rolling review, waar de data van de klinische onderzoeken meteen worden bekeken als het onderzoek is afgelopen. Topman Paul Stoffels liet al weten aan verschillende media dat tegen eind januari de testen afgerond zullen zijn, maar voor de goedkeuring is het dan nog even wachten volgens Wathion. ‘Ik wil er geen datum op plakken, maar het zal nog even duren voor we daar aan de volgende stap kunnen beginnen.’

De 64-jarige Belg Noel Wathion is adjunct-directeur van het EMA. Hij begon zijn professionele leven als apotheker in Hasselt en klom zo langzaam op tot de nummer twee van de farmawaakhond.

Lees het volledige interview dit weekend op Business AM

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20