Het Verenigd Koninkrijk keurt als eerste land in de wereld het vaccin van Oxford en AstraZeneca goed

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft woensdag als eerste land in de wereld het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca goedgekeurd. Het land wil maandag starten met het toedienen van het vaccin.

In het VK houdt een variant van het coronavirus lelijk huis. Mede door die variant schiet het aantal besmettingen in het land als een raket omhoog. De teller kwam dinsdag uit op een record van 53.135 geregistreerde besmettingen, of een stijging met 28 procent in amper één dag.

100 miljoen dosissen

Om het hoofd te bieden aan het virus heeft het VK als eerste land in de wereld het vaccin van Oxford en AstraZeneca goedgekeurd. De Britse regering heeft al 100 miljoen dosissen van het vaccin besteld.

De snelheid waarmee het VK de vaccins goedkeurt springt in het oog. Zo heeft het land eerder al als eerste in de wereld het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Resultaat: nog voor de Verenigde Staten of één van de EU-lidstaten was gestart met het toedienen van het vaccin waren er al meer dan 100.000 Britten gevaccineerd.

Het is nog niet duidelijk hoe effectief het vaccin van Oxford en AstraZeneca is. Uit de data die vorige maand werd vrijgegeven blijkt dat het vaccin voor 90 procent effectief is als er in een eerste fase een halve dosis wordt toegediend gevolgd door een volledige dosis in een tweede fase. Het effectiviteitspercentage daalt tot 62 procent wanneer er twee volledige dosissen worden gegeven.

De goedkeuring is er voor de volledige eerste dosis en dan nog eens een maand later een volledige dosis. Volgens een medewerker van de Britse medicijnautoriteit MHRA neemt de effectiviteit van het vaccin toe wanneer er drie maanden zitten tussen de twee prikken.

Bewaren in een koelkast

Volgens Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid zullen er vanaf volgende week al honderdduizenden Britten gevaccineerd kunnen worden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we dankzij deze goedkeuring genoeg kwetsbare mensen zullen kunnen vaccineren tegen de lente’, aldus de minister.

In tegenstelling tot het vaccin van Pfizer moet dat van Oxford en AstraZeneca niet bewaard worden op -70 graden. Het is voldoende om het middel in een koelkast te bewaren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20