Amerikanen worden in het wilde weg gevaccineerd omdat restjes van vaccins op moeten

In de VS krijgen een hoop niet-zorgmedewerkers vaccins als ze een apotheker bezoeken, meldt de zakenwebsite Business Insider. Heel wat apotheken kampen met overschotten van vaccins die hun houdbaarheidsdatum naderen.

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA geeft vrijdag misschien goedkeuring aan Pfizer om een extra dosis uit één flesje te halen. Nu komen er vijf dosissen uit, maar om de vaccinatiecampagne sneller vooruit te laten gaan overweegt het EMA er zes dosissen uit te halen. Er blijft namelijk altijd wat overschot achter in zo’n flesje.

Dat zou een goede oplossing kunnen zijn, want zo zouden er 20 procent meer mensen kunnen gevaccineerd worden. Met het huidige aantal Pfizer-vaccins zijn dat er 70.000, maar dat zouden er nog meer kunnen worden nu de Europese Commissie nog eens 300 miljoen vaccins van Pfizer en BioNTech heeft besteld.

Houdbaarheidsdatum

Maar dat zou ook tot ongewenste neveneffecten kunnen leiden. In de VS is het namelijk al goedgekeurd om ook alle overschotjes te gebruiken, maar het probleem is dat er dan regelmatig vaccins overblijven terwijl er die dag niemand meer gepland staat.

Om de vaccins niet slecht te laten worden nemen sommige verplegers dan maar het heft in eigen handen en geven ze de restjes weg aan eerstehulpverleners, apothekers en hier en daar eens iemand die op het juiste moment op de juiste plaats was.

Boodschappen

Bijvoorbeeld toen de rechtenstudent David MacMillan samen met zijn vriendin boodschappen aan het doen was. ‘Plots kwam er een apotheker op ons afgestapt die vroeg of we het Moderna-vaccin wilden laten zetten. Niet alle geplande gezondheidswerkers waren die dag langsgekomen’, vertelt hij aan Business Insider. De twee gingen in op het aanbod en MacMillan postte er een video van op TikTok.

Dat rommelt natuurlijk wat met de vaccinstrategie en dat kan niet de bedoeling zijn. Voer voor discussie voor het EMA dus. Vrijdag kondigde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wel aan dat de vaccinatie in ons land versnelt. Volgende maand zullen alle huisartsen en ziekenhuispersoneel al een prikje krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20