Duitse christendemocraten kiezen voor Armin Laschet als mogelijke opvolger Merkel: wie is hij en waarom wacht hem een zware taak?

Armin Laschet, CDU-voorzitter en minister-president van Noordrijn-Westfalen, zal in september proberen om Angela Merkel op te volgen als Duits bondskanselier. Een ruime meerderheid van het bestuur van de Duitse CDU heeft eerder deze week in Berlijn voor Laschet als kandidaat-kanselier gestemd.

Negen dagen lang was Laschet met Markus Söder, minister-president van Beieren, verwikkeld in een bloedige politieke strijd. Uiteindelijk won Laschet, als leider van de grootste partij, de Christen-Democratische Unie, van Söder, de baas van haar kleinere en rechtsere zusterpartij, de Beierse CSU. ‘De teerling is geworpen’, zei Söder dinsdag in München.

Söder gaf zijn nederlaag toe na een zes uur durende videoconferentie van het CDU-bestuur. De Beierse leider gold nochtans als een van de populairste politici van Duitsland.

Vernederende beproeving

Hoewel de leden van het dagelijks bestuur uiteindelijk met 31-9 voor Laschet stemden, was het een vernederende beproeving voor hem. Maar het was ook onderdeel van een patroon. Sinds hij in januari tot CDU-voorzitter werd verkozen, heeft hij te maken gehad met kritische vragen over zijn geschiktheid om Merkel bij de verkiezingen in september op te volgen.

Laschet wimpelde de kritiek dinsdag af. ‘Ik ben een man die eerlijke feedback op prijs stelt, en … je moet er mee om kunnen gaan als je die krijgt’, vertelde hij aan de Financial Times.

Zware taak voor de ‘verkeerde kandidaat’

Hoe groot de uitdaging is waarvoor Laschet staat, bleek toen Forsa een nieuwe peiling publiceerde waarin zijn CDU/CSU-alliantie op slechts 21 procent werd gezet. Dit is maar liefst zeven punten achter de oppositiepartij de Groenen, die 28 procent haalden.

‘Het is verbijsterend, maar in zekere zin ook logisch’, aldus een politiek adviseur van de CDU. ‘De partij heeft gewoon de verkeerde kandidaat gekozen en heeft een week van totale chaos achter de rug.’

Laschet zei dat hij nu ‘een rechtstreekse dialoog’ wou zoeken met die leden en regionale afdelingen van de CDU die liever hadden gezien dat zijn rivaal in zijn plaats kwam.

Maar hij zal veel werk hebben om de verdeeldheid die de machtsstrijd met Söder aan het licht heeft gebracht, te helen. Een CSU-parlementslid, Peter Ramsauer, zei dat de wedstrijd een ‘bloedbad’ had achtergelaten. Tilman Kuban, hoofd van de jongerenafdeling van de CDU, zei dat de partij bezig was met ‘zelfvernietiging’.

Praktiserend rooms-katholiek

De van Aken afkomstige Laschet is praktiserend rooms-katholiek. Ofschoon hij een goedlachs figuur is, staat hij bekend als een pure machtspoliticus. 

Hij studeerde rechten, zat even in de journalistiek, maar kwam al gauw in de politiek terecht. In de CDU-rangen werd hij al snel Merkel-getrouwe. Dit bleef hij tot een ‘zwalpend coronabeleid’ zijn geloofwaardigheid binnen de christendemocraten wat aantastte. Hij zou federale lockdownafspraken voor gebieden die zwaar getroffen zijn door het virus niet goed toegepast hebben.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20