Schandaal over poenpakkerij met mondmaskers nieuwe klap voor Merkels partij in belangrijk verkiezingsjaar

Twee parlementsleden uit de coalitie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben ontslag genomen in een schandaal over woekerwinsten die gemaakt zijn met het toewijzen van contracten voor gezichtsmaskers. Het is de zoveelste klap voor Merkels partij in een belangrijk verkiezingsjaar, net op het moment dat de eens zo geprezen Duitse reactie op het coronavirus op toenemende kritiek stuit. En dat er belangrijke verkiezingen zijn.

De 34-jarige Nikolas Löbel (CDU) was lid van de Bondsdag voor de deelstaat Baden-Württemberg sinds 2017. Vorige week kwam uit dat een bedrijf dat eigendom is van Löbel een commissie van 250.000 euro had verdiend door op te treden als tussenpersoon bij het toewijzen van een contract voor gezichtsmaskers te midden van de Covid-19-pandemie. Onder publieke druk trad hij ondertussen af en kondigde aan dat hij zich terugtrok uit de politiek.

De andere politicus in het schandaal is 51-jarige Georg Nüsslein van de Christelijke Sociale Unie (CSU), die sinds 2002 lid is van de Bondsdag voor de deelstaat Beieren. Hij wordt onderzocht op beschuldigingen dat hij 650.000 euro aan lobbykosten heeft ontvangen van een maskerleverancier. Nüsslein nam maandag ontslag bij de Christen-Socialistische Unie, maar weigerde zijn zetel in het parlement op te geven, ondanks oproepen daartoe, onder meer van de leider van de partij.

Timing kon niet slechter

De timing is verschrikkelijk voor Merkels partij, die sowieso worstelt met zichzelf nu meer dan 15 jaar van haar leiderschap ten einde loopt. Het schandaal komt aan het begin van een ‘superverkiezingsjaar’ in Duitsland. De eerste twee verkiezingen op staatsniveau in de aanloop naar de parlementaire stemming in september zijn dit weekend.

Merkels partij gleed al weg in de peilingen, terwijl de frustratie in Duitsland groeit over een haperende uitrol van vaccins en vertragingen bij een beloofd sneltestprogramma. Groot-Brittannië – ooit algemeen gezien in Berlijn als een voorbeeld van hoe een pandemie niet moet worden aangepakt – heeft nu minder dagelijkse gevallen dan Duitsland, terwijl meer dan 30 procent van de Britten al minstens één dosis vaccin hebben gekregen, vergeleken met 6 procent van de Duitsers.

Een meerderheid van de Duitsers wil dat de maatregelen die nu al sinds november gelden worden versoepeld. De regering kondigde vorige week een ingewikkelde routekaart aan voor heropening, zelfs naarmate het aantal gevallen toeneemt en de meer besmettelijke variant die voor het eerst in Groot-Brittannië werd geïdentificeerd, dominanter wordt.

35 procent voor de groenen

In een opiniepeiling voor het Duitse politieke onderzoeksinstituut INSA, waarin werd onderzocht hoe Duitsers zouden stemmen bij de federale verkiezingen, daalde de steun voor de christendemocraten en hun zusterpartij tot 30 procent, het laagste niveau sinds het begin van de pandemie. De christendemocraten zullen naar verwachting dit weekend slechts 24 procent van de stemmen winnen bij verkiezingen in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg, vergeleken met 35 procent voor de groenen, volgens een televisiepeiling van het ZDF vorige week.

Bij de verkiezingen in Rijnland-Palts, ook komend weekend, wordt voorspeld dat de christendemocraten op dezelfde manier hun steun zullen verliezen. Daar zou de winst gaan naar de SPD en de AfD. Dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor Armin Laschet, die eerder dit jaar werd verkozen tot leider van de christendemocraten. Partijfunctionarissen hebben gezegd dat ze de resultaten van lokale verkiezingen zullen afwachten alvorens te beslissen of hij de man zal zijn om Merkel op te volgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20