Wie volgt Angela Merkel op? CDU kiest voorzitter tussen deze 3 mannen

Het begin van het einde van het tijdperk-Merkel is ingezet. Zaterdag kiest haar christendemocratische partij CDU een nieuwe voorzitter. Die wordt mogelijk ook de volgende kandidaat-bondskanselier.

Angela Merkel neemt eind dit jaar afscheid als Duits bondskanselier. Ze had aanvankelijk Annegret Kramp-Karrenbauer, bijgenaamd AKK, als haar opvolger gezien. AKK werd eind 2018 voorzitter van de CDU, maar trad een jaar geleden weer af nadat haar populariteit fors taande.

Drie mannen stellen zich op een online congres kandidaat als nieuwe partijvoorzitter. Normaal gezien wordt die nieuwe voorzitter ook CDU’s kandidaat-bondskanselier bij de parlementsverkiezingen van 26 september. Al is het enthousiasme rond het drietal zo beperkt, dat er uitzonderlijk voor een andere kanselierskandidaat gekozen kan worden. Maar dat zijn zorgen voor na de voorzittersverkiezingen.

Friedrich Merz (65)

De zakenman en voormalige fractievoorzitter wordt tot de de conservatieve rechterflank van de CDU gerekend.

Hij wordt met zijn hardere migratiestandpunten dan Merkel gezien als de man die het beste tegenwicht kan bieden aan de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD).

Armin Laschet (59)

Als minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW), nabijgelegen aan België, een relatief goede bekende. Hij zou ideologisch het dichtste staan bij Merkel en dus een stem voor continuïteit zijn. NRW kreeg wel slechte publiciteit door enkele corona-uitbraken.

Norbert Röttgen (55)

Voorzitter van de buitenlandcommissie in het Duitse parlement en oud-minister van Klimaatzaken die als outsider in de race was gestapt. Net als concurrent Armin Laschet klom hij op via de lokale afdeling Noordrijn-Westfalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20