Duitse vleesfabriek telt 1.331 besmettingen

Net als de VS eerder kampt nu ook Duitsland met een moeilijk te beheersen uitbraak van het coronavirus in een grote vleesverwerkende fabriek. Het aantal besmettingen op de site van Tönnies in Noordrijn-Westfalen is opgelopen tot 1.331 werknemers.

Het aantal geregistreerde besmettingen is op een week tijd ruim verdrievoudigd, tot 1.331 positieve testen. Daartegenover testten circa 2.000 werknemers negatief.

Volgens de lokale autoriteiten zou het bedrijf niet goed meewerken aan het onderzoek naar de verspreiding van het virus. Veel medewerkers van het bedrijf komen uit Oost-Europese landen zoals Bulgarije en Roemenië. Armin Laschet, de minister-president van Noordrijn-Westfalen (NRW) vraagt hen om voorlopig niet naar hun thuisland te reizen.

NRW zegt dat de broeihaard beperkt blijft tot de fabriek zelf, waardoor een lockdown van de deelstaat voorlopig niet nodig is. De lokale gezondheidsdiensten van Gütersloh hadden eerder al zo’n 7.000 mensen in quarantaine geplaatst, inclusief iedereen die op de site heeft gewerkt. De productie is voorlopig stopgezet en ook de lokale scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten.

Handenarbeid

De golf van coronabesmettingen in de vleesfabriek is volgens een experte op het vlak van infectieziekten veroorzaakt door de slechte werkomstandigheden. ‘Als er povere werk- en leefomstandigheden zijn, kan de besmetting van een individu of een kleine groep leiden tot een heel hoog aantal bijkomende infecties’, zegt Isabella Eckerle (universiteit van Genève).

Volgens de experte leidde handenarbeid ertoe dat de medewerkers een hoger dan gemiddeld aantal coronaviruspartikels uitstootten. Vocht op handen en kleding kan de onderlinge besmetting ook hebben versneld. In de VS kampte de grote vleesverwerker Tyson Foods met een gelijkaardige grootschalige besmetting.

Een woordvoerder van het getroffen bedrijf wees voor de uitbraak van het virus naar het feit dat heel wat arbeiders voor een verlengd weekend naar hun thuisland in Oost-Europa waren teruggekeerd, maar Eckerle heeft twijfels bij die theorie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20