Spanningen met China wegen op Amerikaanse beurzen

Het dispuut tussen de Verenigde Staten en China over de oorsprong van het coronavirus heeft een negatieve impact gehad op de Amerikaanse beurzen. Bovendien bleef ook de beslissing van investeerder Warren Buffett om zijn belangen in de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te liquideren, verder nazinderen.

De aandelen van Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines en United Airlines verloren tussen 7 procent en 10 procent van hun waarde. Deze maatschappijen waren dan ook een van de grote verliezers. Buffett had gezegd dat de wereld voor de luchtvaartindustrie helemaal is veranderd. De aandelen van Berkshire zelf vielen met 3 procent terug.

Buffett, wiens opmerkingen door investeerders op de voet worden gevolgd, erkende tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway dat de wereldwijde pandemie de economie en zijn investeringen aanzienlijk zou kunnen schaden.

De Dow Jones daalde met 0,7 procent naar 23.556,77 punten. De S&P 500 verloor 0,3 procent tot 2.822,35 punten. Anderzijds klom de Nasdaq Composite met 0,39 procent tot 8.638,13 punten, geholpen door winsten van Microsoft en Amazon.

Beleggers moeten ook een moeilijk resultatenseizoen verwerken. Inmiddels heeft de helft van de bedrijven uit de S&P 500 resultaten gemeld. Daarbij is ongeveer een winstdaling met gemiddeld 12,5 procent naar voor gekomen. De analisten benadrukken dat er nog veel onzekerheid is, waardoor een grote druk op de aandelen blijft bestaan.

Tyson Foods kende een daling met 9,1 procent. Het bedrijf kondigde aan dat besmettingen met het coronavirus voor een onderbemanning van de Amerikaanse vleesfabrieken zou blijven zorgen. Tyson meldde rapporteerde lager dan verwachte resultaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20