Minister-president van Duitse deelstaat Saksen: ‘Duitsland wil tot 30 miljoen doses van het Russisch Spoetnik V-vaccin kopen’

Duitsland wil in juni, juli en augustus in totaal 30 miljoen doses van het Russische vaccin Spoetnik V COVID-19 kopen – áls de Europese geneesmiddelenautoriteit groen licht geeft voor de prik. Dat zei vandaag de minister-president van de deelstaat Saksen, Michael Kretschmer, die deze week op werkbezoek is in Moskou.

Eerder deze maand zei Minister van Volksgezondheid Jens Spahn al dat Duitsland met Rusland ging onderhandelen over een overeenkomst voor de aankoop van Spoetnik V. Maar ook hij stelde die ene voorwaarde: het ja-woord van de Europese geneesmiddelenautoriteit.

Overigens gingen al een paar tientallen Duitsers naar Moskou om zich te laten inenten met Spoetnik V.

‘Jaar van Duitsland’

Volgens het Kremlin zelf had Russisch president Vladimir Poetin eerder een telefoongesprek met Michael Kretschmer, die zijn land vertegenwoordigt bij het ‘Jaar van Duitsland’ in Rusland.

Poetin ‘bevestigde opnieuw dat Rusland bereid is op dit gebied met de Duitse partners samen te werken, onder meer bij de organisatie van de bevoorrading met vaccins en de gezamenlijke productie ervan’.

Het gesprek ging daarnaast over het aanhalen van de Russisch-Duitse banden, waarbij ‘interregionale banden’ een belangrijke rol zouden spelen. Poetin cultiveert het imago van Duitsland-bewonderaar, nadat hij als KGB-agent een tijdlang in Dresden werkte en woonde.

Nord Stream 2

Als Duitsland officieel Spoetnik V gaat verdelen, werpt dat een nieuw licht op een geopolitiek hangijzer. Zo zou het verzet (voornamelijk van NAVO-bondgenoot de Verenigde Staten) tegen de controversiële gaspijplijn Nord Stream 2 een stevig argument verliezen (‘Duitsland doet geen zaken met Rusland, zelfs niet in crisistijden’). Naar de lijdensweg van Kremlin-opposant Alexei Navalny zal dan wellicht ook niet meer verwezen worden.

Duitsland heeft trouwens geen alternatieven voor energievoorziening. Onze oosterburen zijn afhankelijk van Russisch gas, aangezien ze gestopt zijn met kernenergie en met kolen… (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20