EU zal Navalny opofferen voor Russische vaccins

De Europese Unie vaccineert 25 keer minder snel dan Israël, 7 keer minder snel dan het VK van Boris Johnson (afgelopen weekeinde tot 1.000 vaccinaties per… minuut) en 4 keer minder snel dan de Verenigde Staten. In een recent interview met de Franse krant Le Monde volhardde EC-voorzitter Ursula von der Leyen nochtans in de boosheid. Ze verdedigde de schildpadstrategie van de EU. Von der Leyen staat er om bekend nooit haar fouten toe te geven.

Vaccinering blijft een wedloop tegen de tijd. Israël meldt een daling van 35 à 40 procent van ziekenhuisopnames, nu al meer dan 60 procent van de bevolking ingeënt is. Dat terwijl het aantal ziekenhuisopnames bij de niet ingeënte bevolking explodeert.

Indien de EU aan dit tempo blijft vaccineren, dreigen onze ziekenhuizen te worden overspoeld met nieuwe gevallen van de Britse variant. Met duizenden nieuwe overlijdens als gevolg en lockdowns die nog maanden duren. De EU rest als gevolg van haar catastrofale aankoopbeleid met betrekking tot de vaccins weinig keuze: het zal Alexei Navalny opofferen op het altaar van de politieke correctheid en het Spoetnik V-vaccin moeten importeren.

Onze relatie met Rusland blijft wat ze al jaren is: transactioneel

Duitse politici hebben dat al begrepen. Een aantal toppolitici – inclusief Angela Merkel en Martin Schulz – zei tijdens het weekeinde dat het Nord Stream 2-project moet worden losgekoppeld van Navalny’s gevangenschap. Wat in mensentaal wil zeggen: we kunnen de arrestatie van Navalny moeilijk aanvaarden, maar toch blijven we zakendoen met Vladimir Poetin. Onze relatie met Rusland blijft dus, ook ondanks Navalny, wat ze al jaren is: zuiver transactioneel.

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn en het hoofd van het Franse nationale vaccinatieprogramma Alain Fisher zetten vorige week de deur dan ook op een kier voor zowel het Russische als het Chinese vaccin. ‘Europa moet overwegen ze te gebruiken, als ze veilig zijn.’ Iets wat tot voor kort ondenkbaar leek. Vooral het Russische vaccin lijkt dan de moeite. Uit pas gepubliceerde resultaten van het fase 3-onderzoek in het gerenommeerde medisch vakblad The Lancet, blijkt dat immers een erg hoge beschermingsgraad te hebben: 91,6 procent. Een aantal van onze experts deed Spoetnik V vorige zomer nog af als ‘een publiciteitsstunt van Moskou’.

Foto: Isopix

100 miljoen doses in het tweede kwartaal

Te midden van een hoogoplopende ruzie tussen de Europese Unie en farmaceut AstraZeneca, deed de maker van het Russische coronavaccin Spoetnik V de EU ondertussen al een ogenschijnlijk mooi aanbod. De EU zou in het tweede kwartaal van dit jaar al 100 miljoen doses Spoetnik V kunnen krijgen. Daarmee zou het enorme gat kunnen worden gevuld dat is ontstaan door een tegenvaller in het leveringsschema van AstraZeneca. 

Poetin doet zulks niet uit naastenliefde, maar om te doen wat hij best doet. Namelijk het Russische vaccin inzetten als een zoveelste instrument om tweespalt te drijven binnen de EU. Hongarije, dat onder leiding van Orbán binnen de EU al langer een eigen koers vaart, is daarvan het beste bewijs. Het land heeft alvast goedkeuring verleend aan Spoetnik V en 2 miljoen doses besteld.

Ook EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell liet zich tijdens een bezoek aan Moskou vorige week erg lovend uit over het Russische vaccin. Hij noemde Spoetnik V ‘goed nieuws voor de mensheid’. Borrell ‘hoopt dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het vaccin snel goedkeurt voor gebruik’ in de EU. Niet zonder Schadenfreude hadden de Britten het over a masterclass in the worst of European Union diplomacy’. 

Borrell wilde Moskou onder druk zetten in de zaak Navalny, maar werd uiteindelijk door minister van Buitenlandse Zaken Lavrov de mantel uitgeveegd. De Rus noemde de EU ‘een onbetrouwbare partner’. Moskou weet al langer dat het beter met de EU-landen rechtstreeks onderhandelt dan met Brussel. 

‘Waar jij nu zit is het warm en dat heb je te danken aan Russisch gas’

Derk Sauer, de Nederlandse uitgever van The Moscow Times, ziet geen graten in de inzet van Spoetnik V. ‘Er is niks mis met het coronavaccin. We moeten ook niet selectief verontwaardigd doen. Waar jij nu zit in Nederland is het warm en dat heb je te danken aan Russisch gas. We kunnen zowel Navalny steunen, als Spoetnik inzetten’, zegt hij in Het Parool.

Sauer heeft gelijk: grote delen van de EU zijn afhankelijk van Russisch gas, omdat de energietransitie slecht werd aangepakt. Grote delen van de EU zullen nu Russische vaccins inzetten omdat de vaccinstrategie niet deugt.

Als de EU niet langer wil leven enkel om de dood te vermijden, zal ze Navalny verbaal steunen en gelijktijdig haar fierheid inslikken door bij Poetin vaccins te bestellen. We zullen zakendoen met Rusland. Politici en mooipraters die zich daartegen verzetten, spelen met mensenlevens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20