5 waanzinnige cijfers die u nog niet kende over de coronacrisis

Het coronavirus heeft ons allen tot cijferfreaks gemaakt. Elke dag volgen we het aantal besmettingen op, het aantal hospitalisaties en spijtig genoeg ook het aantal doden. Recent zijn daar nog de vaccinatiecijfers bijgekomen. De media volgen de cijfers op de voet, maar ook burgers doen hun duit in het zakje met schitterend uitgewerkte dashboards zoals deze van Datrix. Er zijn echter nog een pak cijfers beschikbaar die verrassen.

1. De coronacrisis werd in april 2020 in 80 procent van alle artikels van The Economist vermeld

De coronacrisis het meest besproken onderwerp ooit in media. Uit een analyse van The Economist op basis van haar eigen archief, dat teruggaat tot 1843, en dat van The New York Times sinds 1851, blijkt dat Covid-19 het meest geciteerde onderwerp is in de geschiedenis.

In 1915 werd WO I in 53 procent van alle artikels vermeld in The Economist. In The New York Times haalde oorlogsnieuws 39 procent van de artikels in 1918 en 37 procent in 1942. De coronacrisis daarentegen werd op het hoogtepunt in april 2020 in 80 procent van de artikels vermeld. Gedurende heel 2020 schreven journalisten in beide media bijna 50 procent van het nieuwsbudget vol met coronagerelateerde artikels.

2. Tegen september 2021 zullen aan het huidige tempo slechts 19 procent van de Belgen gevaccineerd zijn

Er is in de media al heel veel gedebatteerd over de zin en onzin van de corona-aanpak in België en de Europese Unie. De cijfers spreken – spijtig genoeg voor onze economie – boekdelen. Politico Europe, een website die zich enkel bezighoudt met het reilen en zeilen van de Europese Unie, neemt alle twijfel weg. Als we aan hetzelfde tempo blijven vaccineren, is tegen september 2021 exact 19 procent van de Belgische bevolking ingeënt. Magere troost is dat de meeste Europese landen zich in dezelfde miserabele situatie bevinden. Het Verenigd Koninkrijk is de enige uitzondering. Als zij hetzelfde tempo aanhouden zitten zij tegen dan aan 99 procent.

3. In het VK werden 10,75 miljoen Britten al voor de eerste keer gevaccineerd. In de hele EU slechts 16,5 miljoen

Het Verenigd Koninkrijk heeft het vaccinatiebeleid aangepakt alsof ze in oorlog waren en dat heeft geresulteerd in een indrukwekkende voorsprong. Vandaag hebben al meer als 10,75 miljoen Britten een eerste vaccin gekregen. In de hele Europese Unie gaat het om iets meer dan 16 miljoen.  Dit zal over enkele maanden grote repercussies hebben op onze groeicijfers en op de heropening van onze economie.

Om de kelk van de vernedering tot op de bodem te ledigen, heeft Politico een analyse gemaakt van de progressie die we mogen verwachten indien elk Europees land hetzelfde vaccinatietempo hanteert als vandaag. Opdat het virus zijn effectiviteit van overdracht verliest, moet volgens virologen 70 procent van de bevolking gevaccineerd worden. Het Verenigd Koninkrijk zal die drempel in juli 2021 overschrijden. In België zullen we die doelstelling halen in… augustus 2023. We raden u voorlopig aan om nog geen tickets voor het laatste concert van Miley Cyrus te kopen. Maar het kan nog erger. In de Europese Unie zouden de Kroaten in februari 2026 klaar zijn en de Bulgaren zullen deze drempel overschrijden in oktober 2030.

4. Volgens de huidige prognoses zullen tegen 1 juni 2021 ruim 630.000 Amerikanen zijn gestorven aan Covid-19

Het Institute for Health Metrics and Evaluation, onderdeel van de University of Washington, houdt met een aantal parameters rekening, waaronder het huidige vaccinatiebeleid en de manier waarop ‘ social distancing’ wordt gerespecteerd. Op die manier komt een prognose tot stand van het aantal overlijdens dat we nog mogen verwachten. Volgens hun scenarioberekeningen zullen er tegen 1 juni 2021 meer dan 630.000 Amerikanen gestorven zijn. Wereldwijd zouden er 3,6 miljoen sterfgevallen te betreuren zijn, waarvan 28.000 doden in ons land.

5. Covid-19 zorgde voor 36 procent meer vragen over alcoholisme op de Drugslijn

De ophokverplichting, dikwijls met een goed gevuld drankenkabinet, blijkt niet goed geweest te zijn voor de lever. Heel wat burgers grepen vaker naar de fles. De alcoholconsumptie nam sterk toe en daarmee ook het problematisch drankgebruik.

Uit cijfers in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat er 16 procent meer doden waren door alcohol in de eerste 9 maanden van 2020 ten opzichte van diezelfde periode in 2019. Ook bij ons zijn er indirecte bewijzen dat het alcoholgebruik sterk toenam. De zelftest die men kan terugvinden op de site van de Drugslijn werd in 2020 niet minder dan 36.000 keer ingevuld, een stijging van 36 procent ten opzichte van vorig jaar. Tijdens de lockdown was sprake van een stijging van liefst 66 procent.

Meer