Enquête onder Amerikaanse beleggers: dit gebeurt met de markten nadat de Fed stopt met steunmaatregelen

De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, aldus ABM Financial News. Maar de Fed stuurde ook signalen uit over een nakend einde van de steunmaatregelen (wat in financieel jargon ‘taperen’ heet). Beleggers geloven dat het aanzienlijke bewegingen in de markten zou kunnen veroorzaken, volgens een nieuwe enquête die door zakenzender CNBC werd afgenomen.

Waarom is dit belangrijk?

In de financiële wereld is 'taperen' een aanduiding voor een geleidelijk laten uitdoven of stopzetten van het QE-programma (quantitative easing of: kwantitatieve geldverruiming) van de Fed (of andere centrale banken, zoals de ECB). Anders gezegd: de afbouw van de balans, die door alle stimuleringsmaatregelen vanwege de financiële crisis enorm is opgezwollen. Wat we na QE te zien krijgen, zou in principe iets meer de reële economie moeten benaderen.

CNBC ondervroeg ongeveer 400 chief investment officers, aandelenstrategen, portefeuillemanagers en medewerkers van de zakenzender die geld beheren, over hun vooruitzichten voor de rente en aandelenkoersen. De enquête werd deze week gehouden.

Te vroeg?

Meer dan 70 procent van de respondenten denkt dat het tijd is voor de centrale bank om te beginnen met het afbouwen van haar massale activa-aankopen. De Fed heeft maandelijks voor 120 miljard dollar aan schatkistpapier en door hypotheek gedekte waardepapieren opgekocht via haar QE-programma om de economie tijdens de gehele pandemie te ondersteunen.

bron: CNBC

Rente

Rick Rieder, CIO bij BlackRock, liet optekenen dat de Fed de tapering zal beginnen door de aankopen terug te schroeven met 10 miljard dollar aan schatkistpapier, en 5 miljard dollar aan door hypotheken gedekte waardepapieren per maand.

Wanneer het terugschroeven begint, zal volgens 70 procent van de ondervraagden de 10-jaars rente op staatsobligaties stijgen.

bron: CNBC
  • Obligatierendementen hebben een omgekeerd evenredige relatie met prijzen. Dus als de Fed de aankoop van activa vertraagt, is het logisch dat de obligatiekoersen dalen en de rente stijgt.
  • De rente op 10-jarige staatsobligaties bereikte in maart 2020 een historisch dieptepunt van 0,318 procent tijdens de vlucht naar veiligheid aan het begin van de coronapandemie. De rendementen waren maandenlang laag gebleven nadat de centrale bank een noodrenteverlaging tot bijna nul had doorgevoerd om de economie te redden.
  • Nu zijn de obligatierendementen weer gestegen als gevolg van de economische heropleving, waarbij de 10-jaarsrente op 1,32 procent staat.

Sectoren

In een klimaat van stijgende rentes gokken beleggers erop dat financiële aandelen het beter zullen doen, zo blijkt uit het onderzoek.

  • Bankaandelen profiteren doorgaans van hogere rentetarieven omdat ze hun winstmarges verbeteren. Banken kunnen meer verdienen aan het groeiende verschil tussen de rente waartegen ze op korte termijn lenen en de rente waartegen ze op lange termijn uitlenen.
  • De financiële sector van de S&P 500 was in 2021 een van de grootste winnaars dankzij het economisch herstel. De sector is tot nu toe bijna 24 procent gestegen.
  • Beleggers denken ook dat de technologie- en energiesectoren de bredere markt in de komende 12 maanden kunnen verslaan.

(am)

Lees ook: Hoe het beleid van de Europese Centrale Bank een impact heeft op jouw financiën

Meer