Fed houdt rente ongewijzigd laag, maar hint op afbouw stimulus in nabije toekomst

De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Maar de Fed stuurde ook signalen uit over een nakend einde van de steunmaatregelen.

De federal funds rate, de richtinggevende rente, bleef zoals verwacht staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief werd gehandhaafd op 0,25 procent. Het besluit om het beleid te handhaven werd unaniem genomen.

Verder koopt de Fed maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury’s en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

Afgelopen december meldde het beleidscomité door te gaan met het opkoopprogramma totdat er substantiële vooruitgang geboekt zou zijn in de richting van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

De centrale bank is inmiddels van mening dat de economie inderdaad vooruitgang richting die doelstellingen heeft geboekt. Als dit zich doorzet, zoals wordt verwacht, dan vindt de centrale bank “een verlaging van het opkooptempo op korte termijn gerechtvaardigd.”

Hiermee deed de Fed de vooraankondiging waar veel beleggers naar uitkeken.

Rente omhoog in 2022?

Het beleidscomité van de Federal Reserve beweegt ook steeds dichter richting een renteverhoging, waarbij de ‘dot-plot’ nu een renteverhoging in 2022 laat zien. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

“De Amerikaanse centrale bank komt steeds dichter bij een renteverhoging. Waar de ‘dot-plot’ in juni nog twee renteverhogingen in 2023 suggereerde, zien we nu een [eerste] renteverhoging in 2022″, zei Marey. Daarnaast merkte de marktanalist op dat de centrale bank zijn woorden waarmaakte door met de aankondiging te komen over het verlagen van het opkooptempo van zijn obligatieprogramma.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20