Fed zet zachtjes bocht in richting strakker geldbeleid: de ‘dot plot’ geeft subtiele hints

De Amerikaanse Fed maakt de financiële markten klaar voor mogelijke renteverhogingen in 2023, wat zowat een jaartje eerder is dan wat ze eerder aangaf. De bocht richting een strakker monetair beleid is onmiskenbaar, maar centrale bankier Jerome Powell haalde zijn retorische trukendoos boven om de markten niet te bruuskeren.

De Fed zet haar stimulerend beleid via de aankoop van effecten op de markt vooralsnog door, maar voorzitter Powell gaf woensdagavond op een persconferentie aan dat een geleidelijke afbouw – ’tapering’ in bankiersjargon – van dat steunprogramma als thema aan bod kwam op de vergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

De Fedvoorzitter noemde vergadering de ’talking-about-talking-about meeting’, waarmee hij wellicht bedoelt dat de Amerikaanse centrale bankiers de afbouw van de stimuli nog niet echt overwogen hebben, maar dat sommigen het wel in de nabije toekomst op de agenda willen zetten. Het is typische centralebankierspraat om de markten, die gewoon waren geraakt aan monetaire stimuli én nulrentes, langzaam klaar te maken voor een wat strakker geldbeleid, wellicht vanaf 2022.

‘Dot plot’

Volgens sommige experten moet de Fed sneller haar beleid minder gul maken omdat anders de inflatie dreigt op te lopen, nu de Amerikaanse economie open gaat na de coronabeperkingen. Powell erkende dat de inflatie hoger ligt dan verwacht, maar blijft erbij dat het om tijdelijke effecten gaat.

De Fed gaf subtiel het signaal dat haar beleidsrente mogelijk in 2023 opgetrokken wordt. De ‘dot plot’, een grafiek die aangeeft waar de 18 mogelijke stemgerechtigden (wie echt zal stemmen, hangt af van een rotatiesysteem) de beleidsrente zien, toont dat elk van hen de rente in 2021 nog op het huidige peil van 0 tot 0,25 procent ziet.

bron: Federal Reserve

Maar in vergelijking met de vorige vergadering in maart vinden al meer centrale bankiers dat een renteverhoging volgend jaar aangewezen is. Voor 2023 lijkt er geen twijfel, want een ruime meerderheid ziet renteverhogingen. ‘Er komen twee renteverhogingen in 2023’, concludeerden de financiële markten uit de grafiek, ook al probeerde Powell nog het belang ervan te minimaliseren.

Wall Street reageerde negatief op de Fedvooruitzichten, maar zonder al te grote schokken. De Dow Jones eindigde 0,77 procent lager, terwijl de twee andere grote beursindexen, Nasdaq (-0,24 procent) en S&P 500 (-0,55 procent), de verliezen beperkter konden houden.

(mah)

Wat voorafging: Inflatiespook duikt weer op: hoe reageert de Fed?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20