Twitter trekt naar Afrika om snelgroeiende markt aan te boren

Twitter gaat zijn eerste Afrikaanse regionale hoofdkwartier openen in Ghana. Het bedrijf achter de microblogsite wil voet aan grond krijgen in een van de snelst groeiende markten ter wereld.

Twitter heeft de grote beslissing genomen om een fysiek kantoor in Afrika te hebben, daarmee erkent het bedrijf van Jack Dorsey dat er steeds meer techtalent in de regio zit, en dat er voor grote techbedrijven heel wat onaangeroerd potentieel ligt.

‘Afrika gaat de toekomst bepalen’

60 procent van de Afrikaanse bevolking is jonger dan 25 jaar, en het internet heeft er nog niet overal ingang gevonden. Volgens onderzoeksbureau StatCounter ligt het internetgebruik per capita over het hele continent rond de 39 procent, tegenover een globaal gemiddelde van 59 procent. Slechts een kleine 12 procent van de Afrikaanse internetgebruikers heeft een Twitterprofiel. 

Dorsey deed in 2019 een Afrikaanse ondernemingstournee aan, en kondigde toen aan dat hij enkele maanden op het continent ging wonen. Die belofte kon hij echter niet vervullen wegens de pandemie.

De topman van Twitter en betalingsbedrijf Square is ervan overtuigd dat het continent ‘de toekomst zal bepalen’, op vlak van tech en bitcoin. De internetdekking groeit er snel, met mobiele breedbandnetwerken. Smartphones worden ook steeds betaalbaarder waardoor het aantal gebruikers onder de jonge bevolking radicaal stijgt. 

Controversiële keuze

Concurrent Facebook heeft al sinds 2015 een aanwezigheid in Afrika, meer bepaald in Johannesburg, Zuid-Afrika. Volgens Reuters is er sprake van een tweede regionaal kantoor in de Nigeriaanse stad Lagos. Het techbedrijf heeft namelijk een akkoord met enkele Afrikaanse telecomreuzen om een van ’s werelds grootste onderzeese kabelnetwerken te bouwen.

Sinds de aankondiging is er online heel wat controverse ontstaan rond de keuze voor Ghana. Vooral Nigeriaanse Twittergebruikers begrijpen het niet. Ten eerste bestaat er historisch een grote rivaliteit tussen beide landen. Maar Nigeria heeft ook de grootste economie en het grootste aantal Twittergebruikers van heel Afrika, en bovendien een bloeiende techsector. Net als in Egypte, Zuid-Afrika en Kenia schieten de boeiende techbedrijven er als paddenstoelen uit de grond.

Twitter heeft intussen al gereageerd op de hetze. Naar eigen zeggen koos het bedrijf voor Ghana vanwege de goede staat van de democratie in het land, de open internetcultuur, de online vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Hoewel het kantoor in Accra zal zijn, benadrukte Twitter dat Nigeria zijn doelmarkt blijft. 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20