‘Corona versnelt de digitale groei van Afrika’

De digitale groei van Afrika is flink versneld door de coronapandemie, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Vooral op minder zichtbare gebieden zoals logistiek, landbouw en zakelijke financiering vinden grote veranderingen plaats.

Zo zag Kobo, een Nigeriaans techbedrijf dat een digitaal platform voor de logistieke sector biedt, de waarde van transporten via zijn platform verdubbelen sinds de lockdown. En het Keniaanse M-KOPA, dat leningen voor telefoons aanbiedt, zag zijn omzet met 50 procent stijgen sinds de komst van het coronavirus. Volgens FT komt dat omdat meer handelaars behoefte hebben aan een telefoon nu het grootste deel van de handel mobiel verloopt.

Een van de redenen dat de Afrikaanse techsector zo hard groeit, is dat er nog geen bestaande grote techspelers zijn. Dat betekent dat er geen serieuze concurrentie is voor de startups: hun grootste concurrent is de analoge manier waarop zaken al eeuwenlang verlopen. Bovendien laten Afrikaanse overheden techbedrijven vooralsnog hun gang gaan zonder al te veel bemoeienis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20