Grootste Afrikaanse fintech-bedrijf lonkt naar de beurs

Interswitch zou volgens techblog Techcrunch ambities hebben om naar de beurs te gaan. Midden november verwierf het Nigeriaanse fintechbedrijf de status van unicorn, een niet-beursgenoteerd bedrijf dat meer dan 1 miljard dollar waard is.

Interswitch is aan een serieuze opmars bezig. Het bedrijf, opgericht in 2002 door Mitchell Elegbe, verkoopt zijn diensten al in 23 Afrikaanse landen en is naast Nigeria ook in Gambia, Kenia en Oeganda gevestigd. Het fintechbedrijf spitst zich toe op elektronische betalingen en waakt over het grootste platform voor internetbankieren in Nigeria. Het pakte de voorbije jaren uit met producten als de Verve-betalingskaart die geldig is in heel Afrika, en de Quickteller-app voor mobiele betalingen.

Midden november schakelde Interswitch een versnelling hoger, wanneer betaalreus Visa een minderheidsbelang nam voor 200 miljoen dollar. De investering maakte van Interswitch een unicorn met een waarde van 1 miljard dollar.

Unicorns zeer zeldzaam in Afrika

Unicorns komen bijzonder weinig voor op het Afrikaanse continent. In 2018 waren er maar drie, volgens een rapport van CB Insights. De bekendste ervan, het e-commerce-platform Jumia, verloor veel van zijn pluimen na een succesvolle beursgang op de New York Stock Exchange in april. Het bedrijf is intussen nog maar een kleine 500 miljoen dollar waard.

Al in augustus werd gefluisterd dat Interswitch interesse toont in een beursgang in Londen. De investering van Visa in het bedrijf verandert daar niets aan, meldde een werknemer van het Nigeriaanse bedrijf aan TechCrunch.

Lees ook:
‘De Leonardo’ is het nieuwe hoogste gebouw van Afrika
Hoe de grootste brouwer ter wereld zijn toeleveringsketen transformeert met blockchain

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20