‘De Leonardo’ is het nieuwe hoogste gebouw van Afrika

‘De Leonardo’ heeft na 45 jaar het Carlton Centre in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg van de troon gestoten als het nieuwe hoogste gebouw van Afrika. De klepper is 234 meter hoog en ligt eveneens in Johannesburg.

Architect Bart Dorrestein had eerst niet de bedoeling om de hoogste wolkenkrabber van Afrika te bouwen. Het oorspronkelijk ontwerp bestond uit 33 verdiepingen aan winkels, kantoren en appartementen. Maar die verkochten zo goed dat de ontwikkelaars, Legacy Holdings en Nedbank, beslisten om verdiepingen toe te voegen. Een luxehotel van acht verdiepingen hoog maakte dat het gebouw plots 234 meter hoog werd. Dat is 11 meter hoger dan het Carlton Centre in Johannesburg. Dat mocht zich 45 jaar lang het hoogste gebouw van Afrika noemen.

De bouw van de Leonardo nam vier jaar in beslag en kostte naar schatting 3 miljard rand (183 miljoen euro). Het gebouw is onmiskenbaar gericht op de superrijken. De ontwikkelaars zijn niet zuinig geweest: de lobby is gehuld in marmer, gedecoreerd met op maat gemaakte kunst. En op de bovenste drie verdiepingen prijkt de ‘Leonardo Suite’, een luxepenthouse met professionele keuken, infinity pool en daktuin van 1.100 vierkante meter.

Hoeveel die precies kost, wil de architect niet vrijgeven, maar de startprijs van de andere residenties ligt op minimaal 3,5 miljoen rand (210.000 euro). In totaal zijn er 240 appartementen waarvan er al 228 verkocht zijn.

‘Top of Africa’ verloedert

Na 45 jaar is de ‘Top of Africa’, het Carlton Centre in Johannesburg, eindelijk van zijn troon gestoten. Het gaat al even achteruit met de betonnen wolkenkrabber. De beloofde onderhouderswerken van de eigenaar, Transnet, laten serieus op zich wachten.

Op de vijftigste verdieping is er nog steeds een uitkijkpunt, maar de muren zijn er bedekt in graffiti. Het café is definitief gesloten, en de informatieborden hebben al een decennium geen update meer gekregen. Ook het centrale businessdistrict rond het Carlton Centre is aan het verloederen. In tegenstelling tot het opkomende Sandton district waar de Leonardo gelegen is.

Concurrentie uit Nairobi

Het is twijfelachtig dat het nog eens 45 jaar duurt vooraleer een ander gebouw de Leonardo de loef afsteekt als hoogste gebouw van het continent. In Nairobi staat er al een kanshebber in de stellingen, de ‘Pinnacle’. Die zou 320 meter hoog worden. Maar aan het project zitten nogal wat haken en ogen. Zo is er een dispuut gaande tussen de landeigenaars en de ontwikkelaars.

In ieder geval zitten de Afrikanen nog steeds ver onder de internationale standaarden. Het hoogste gebouw in de wereld – de Burj Khalifa in Dubai – is met zijn 830 meter drie keer zo hoog als dat in Afrika. Op het hele continent zijn er ook maar 182 gebouwen die hoger zijn dan 200 meter, blijkt uit een studie van de University van Illinois. Ter vergelijking: in Noord-Amerika zijn dat er 5.577.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20