Ophef over Twitter-CEO die in volle verkiezingstijd in Afrika gaat wonen

Analisten zijn nerveus omdat Jack Dorsey, de CEO van Twitter en Square, drie tot zes maanden in Afrika gaat wonen, en dat in volle verkiezingstijd.

Vorige week kondigde Dorsey in een tweet aan dat hij naar Afrika verhuist voor drie tot zes maanden. De topman van microblogsite Twitter en betalingsbedrijf Square is ervan overtuigd dat het continent de toekomst zal bepalen, vooral als het op bitcoin aankomt. En daar wil hij een graantje van meepikken.

Dorsey had net een maand lang rondgereisd in Afrika om er ondernemers te ontmoeten. Laatste stop was Nigeria, waar hij een bijeenkomst over de bitcoin bijwoonde. In maart had de Amerikaan al aangekondigd dat hij een cryptocurrency-team op poten had gezet, en op zoek was naar personeel.

Sommige analisten zien Afrika als een belangrijke markt voor Square, uitgever van de populaire Cash-app. Afrikaanse landen draaien nu nog grotendeels op papiergeld, maar daar zal binnenkort verandering in komen. Dorsey wil de ontwikkelingen vanop de voorste rij in de gaten houden zodat zijn concurrenten hem niet te slim af zijn.

Verkiezingsjaar

Maar analisten en investeerders fronsen de wenkbrauwen omdat Dorsey net in verkiezingstijd weg zou gaan, net een periode waarin sociale media nauwgezet in de gaten worden gehouden. Dat is nu al het geval. Zo was er een relletje over het blauwe vinkje van opkomende politici en besliste Dorsey om politieke advertenties overboord te gooien naar aanleiding van de verkiezingen.

‘Nabijheid is belangrijk in het leiden van een bedrijf’, zegt Jefffrey Sonnenfeld aan CNBC, professor aan Yale School of Management. Als Dorsey daadwerkelijk zonder boe of ba naar Afrika trekt, zou hij ‘roekeloos en egomaniakaal zijn’, aldus Sonnenfeld. ‘En als de raad van bestuur dat toestaat, zijn ze onverantwoordelijk en nalatig.’

Lees ook:
Grootste Afrikaanse fintech-bedrijf lonkt naar de beurs
Hoe de grootste brouwer ter wereld zijn toeleveringsketen transformeert met blockchain
Unicef maakt doneren via cryptomunt mogelijk

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20