Twitter weigert ‘blauw vinkje’ voor kandidaten Amerikaanse verkiezingen

Twitter weigert om de accounts te verifiëren van de politici die zich kandidaat stellen voor het Amerikaanse congres in 2020. Het sociale mediabedrijf wil wachten tot na de voorverkiezingen.

Twitter kwam in opspraak voor zijn nieuw verificatiebeleid na protest van Cori Bush. Die komt op in het eerste district van Missouri. Tijdens de vorige congresverkiezingen kwam ze ook al op, én ondertussen wijdde Netflix ook de documentaire ‘Knock down the House’ aan haar. Toch kreeg ze nog geen verificatie te pakken. De reden: Het bedrijf zal alle kandidaten pas verifiëren nadat ze zijn doorgestoten in de voorverkiezingen in februari en maart.

Bush is niet de enige die bot ving bij de aanvraag van een verificatiebadge, het befaamde ‘blauwe vinkje’. Ook Lindsey Boylan die voor de democraten in New York opkomt, kreeg een ‘njet’. ‘Het verificatiebeleid is in voordeel van de zittende politici terwijl het de progressieven schaadt’, reageerde ze op de website The Intercept. De democraat Joshua Collins die opkomt in Washington, was strenger: ‘Het beleid is onethisch en leidt tot verkiezingsinterferentie.’

Sinds de Unite the Right-rally in 2017 is Twitter een stuk voorzichtiger geworden met verificatiebadges. De demonstratie van extreemrechtse groepen in Charlottesville leidde namelijk tot de dood van een vrouw, Heather Heyer. Twitter kreeg achteraf kritiek omdat de organisator van de rally, Jason Kessler, een verificatiebadge had.

Lees ook:

Twitter gebruikt ‘per ongeluk’ gegevens voor gepersonaliseerde reclame

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20