Transfermolen voor topmanagers draait op volle toeren

Birgit Conix (ex-Telenet) wordt financieel directeur bij de Zwitserse moedergroep van hoorapparatenbedrijf Lapperre en Marc Grynberg kondigt zijn afscheid aan als CEO van materialengroep Umicore. De markt voor topmanagers is in volle beweging.

Dat er veel wissels aan de top plaatsvinden, is in deze periode van het jaar niet zo ongewoon. De financiële cijfers van het vorige boekjaar zijn beklonken en veel aandeelhoudersvergaderingen staan in de vroege lente gepland. Het is voor veel beursgenoteerde bedrijven dus de ideale periode om belangrijke wissels door te voeren, die ze straks ter goedkeuring aan de aandeelhouders kunnen voorleggen. Maar ook de managers zelf denken na over hun carrièreplanning.

  • Umicore gaat op zoek naar een opvolger voor CEO Marc Grynberg, zo maakte de materialengroep bekend bij zijn jaarresultaten. Grynberg, die sinds 2008 aan het hoofd van Umicore staat, blijft het bedrijf leiden tot een nieuwe CEO is gevonden.
  • Birgit Conix (foto), voormalig financieel directeur (CFO) van Telenet en reisgroep TUI, wordt vanaf juni de nieuwe financieel directeur van het Zwitserse Sonova, bij ons vooral bekend van de hoorapparatenwinkels Lapperre. De Antwerpse vervangt Hartwig Grevener, die naar een vooralsnog niet-genoemd bedrijf verkast om dezelfde functie uit te oefenen.
  • Françoise Chombar kondigde aan dat ze in de zomer aftreedt als CEO van chips- en sensorenbedrijf Melexis.
  • Veteraan Leon Van Rompay volgt tijdelijk de gecontesteerde François Fornieri op als CEO van farmabedrijf Mithra.
  • Nog een ‘gedwongen’ vertrek in het Luikse: CEO Luc Partoune is dinsdagavond ontslagen door de luchthaven van Luik wegens een ernstige fout. Volgens de krant Le Soir draait de zaak rond een consultancy-overeenkomst ter waarde van 60.000 euro, waarvoor geen aanbesteding had plaatsgevonden.
  • Een andere luchthavenbaas, Marcel Buelens, wordt de CEO van Versluys Logistics, de logistieke poot van Groep Versluys. Hij was tot voor kort de CEO van de luchthavens van Oostende en Deurne, en eerder ook van de luchthaven van Charleroi.

Niet-Belgen

Het gaat niet om een Belgisch fenomeen. Ook bij verscheidene multinationals vinden belangrijke verschuivingen plaats.

  • Staalreus ArcelorMittal kondigde Aditya Mittal aan als nieuwe CEO.
  • Bij de bankengroep Triodos vertrek de vice-CEO, Jellie Banga. De functie wordt afgeschaft.
  • Eerder deze maand raakte bekend dat Kenneth Frazier er binnenkort mee ophoudt als CEO van de Amerikaanse farmareus Merck. Hij wordt vervangen door financieel directeur Robert Davis. Frazier is een van de weinige top-CEO’s van Afro-Amerikaanse afkomst.
  • Veruit de grootste aardverschuiving is het vertrek van Jeff Bezos als CEO van e-commercereus Amazon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20