Kroonprins Aditya Mittal komt aan het hoofd van ’s werelds grootste staalbedrijf ArcelorMittal

Wissel van de wacht bij een van de rijkste families van India. Lakshmi Mittal (70) staat zijn plaats als CEO van staalgigant ArcelorMittal af aan zijn 45-jarige zoon Aditya.

Lakshmi Mittal (links op de foto met zijn zoon) richtte de voorloper van ArcelorMittal op in 1976. Zijn zoon wordt al meer dan 20 jaar klaargestoomd om het staalimperium te leiden. Aditya was als financieel directeur van de groep en de CEO van de belangrijke Europese afdeling, waaronder Gent en Luik, al enige tijd de nummer twee. Nu promoveert vader Mittal de kroonprins tot CEO.

Al is het maar de vraag of de nieuwe baas helemaal onder de vleugels van zijn vader vandaan kan komen. Lakshmi Mittal blijft niet alleen voorzitter, hij geeft zichzelf de titel ‘executive chairman’, wat erop wijst dat hij zich nog met de operationele beslissingen zal bezighouden.

Superrijk

Lakshmi Mittal behoorde volgens het zakenblad Forbes ooit tot de drie rijkste mensen ter wereld, maar is inmiddels teruggezakt tot plaats 196. Al blijft hij met een geschat vermogen van 14 miljard dollar wel tot de tien rijkste mensen in India behoren.

‘Als CEO zal Adiya de effectieve dagelijkse leiding van het bedrijf op zich nemen, maar we zullen zeer nauw blijven samenwerken en ik blijf even gefascineerd, betrokken en toegewijd aan het succes van het bedrijf als altijd. Ik kijk uit naar dit volgende hoofdstuk’, zegt hij in een mededeling.

Herstel

ArcelorMittal, dat actief is in 80 landen en beursgenoteerd is in Amsterdam, kreeg in het coronajaar 2020 harde klappen te verwerken. De omzet daalde met bijna een kwart tot 53,3 miljard dollar, terwijl de verschepingen van staal met meer dan 18 procent afnamen tot 69,1 miljoen ton. Er werd een nettoverlies geleden van 733 miljoen dollar. De staalreus verwacht wel dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar weer gaat aantrekken, nu de economie aan het herstellen is van de coronacrisis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20