Buffers aanleggen en dividenden schrappen: Staalreus ArcelorMittal zet financiën op orde door coronacrisis

Staalconcern ArcelorMittal schrapt zijn dividendbetalingen en zet het mes in de investeringen vanwege de coronacrisis. Daarmee wil het grootste staalbedrijf ter wereld zijn financiële buffers versterken en de negatieve impact van de virusuitbraak het hoofd bieden. Dat meldt het bedrijf donderdag.

De kapitaalinvesteringen voor dit jaar worden nu geraamd op 2,4 miljard dollar, terwijl eerder een bedrag van 3,2 miljard dollar werd voorzien. Het staalbedrijf met hoofdzetel in Luxemburg had eerder al laten weten in de kosten te gaan snijden vanwege de crisis, met een verlaging van de staalproductie.

Ook in ons land ging de productie lager. Bij het vroegere Sidmar in Gent bijvoorbeeld werd hoogoven B vervroegd stilgelegd voor een geplande herstelling. Het bedrijf is ook aanwezig in het Luikse staalbekken en in Geel en Genk. Volgens de bedrijfswebsite is ArcelorMittal goed voor 5.800 werknemers in ons land. ‘De economische activiteit en de omstandigheden op de staalmarkt zijn aanzienlijk verslechterd sinds overheden wereldwijd maatregelen namen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen’, schrijft het bedrijf, dat noteert aan de beurs van Amsterdam, in het cijferrapport.

ArcelorMittal boekte in het afgelopen kwartaal een bedrijfsresultaat (ebitda), de belangrijkste winstgraadmeter bij de onderneming, van 967 miljoen dollar tegenover bijna 1,7 miljard dollar een jaar eerder. Voor het tweede kwartaal rekent ArcelorMittal op een resultaat in een bandbreedte van 400 miljoen tot 600 miljoen dollar.

ArcelorMittal wil verder de vaste kosten deze periode fors verlagen. En het bedrijf houdt vast aan zijn voornemen om de schuld verder terug te dringen. Net voor de escalatie van de coronacrisis in maart was er juist sprake van positieve ontwikkelingen op de staalmarkt, klinkt het nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20