Aardverschuiving: exit Bezos bij Amazon

Jeff Bezos, die zowat synoniem stond met de grootste online retailer ter wereld, zet een stap terug in het bedrijf vanaf het derde kwartaal. Hij wordt vervangen door Andy Jassy.

Een verrassing is het wel. Tijdens het kwartaalonderonsje van Amazon mocht de retailgigant uitstekende bedrijfsresultaten voorleggen. Het is een recordkwartaal voor Amazon: voor het eerst werd er voor meer dan 100 miljard verkocht in een kwartaal. Maar al dat nieuws valt in het niets bij de grote aankondiging: Jeff Bezos vertrekt uit de dagelijkse werking.

27 jaar CEO

Bezos is een business-icoon, vaker wel dan niet de rijkste man ter wereld –hij speelt haasje over met Elon Musk. Hij stond 27 jaar aan het hoofd van zijn bedrijf dat hij, dat is zowat geschiedenis, uit zijn garage opstartte. In het derde kwartaal zet hij een stapje opzij. Andy Jassy, een veteraan bij Amazon, neemt het dan over. Bezos wordt voorzitter van de raad van bestuur.

In een brief aan het personeel laat Bezos weten dat hij vanaf nu meer aandacht wil geven aan een aantal filantropische organisaties en op de impact die Amazon heeft op de wereld. Het bedrijf stelt 1,3 miljoen mensen te werk. In de Verenigde Staten brak Bezos potten met het optrekken van het minimumloon, maar het bedrijf vangt ook regelmatig kritiek door de zware werkdruk op zijn magazijniers.

‘Ik vind mijn werk plezierig en betekenisvol’, schrijft Bezos in zijn brief. ‘Ik mag met de slimste, getalenteerdste en ingenieuze mensen ter wereld werken. Als het goed ging, zijn we bescheiden gebleven. Als het slecht ging, waren jullie sterk en stonden jullie achter me en hebben we elkaar doen lachen. Het is een plezier om met dit team samen te werken.’

‘De CEO van Amazon zijn is een grote verantwoordelijkheid en het slorpt veel op. Als je een verantwoordelijkheid hebt, is het moeilijk om elders aandacht aan te geven. Als voorzitter van de raad van bestuur, blijf ik bezig met belangrijke Amazon-initiatieven, maar zal ik ook de tijd en energie hebben om op het Day 1 Fund, the Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post en mijn andere passies te focussen.’

De kroonprins: Andy Jassy

Bezos heeft de speculatie over wie zijn kroonprins was, lang tot een minimum kunnen beperken, al werd de naam van Jassy vaak genoemd. Hij vervoegde het team van Amazon in 1997, drie jaar na opstart. Jassy is verantwoordelijk voor Amazon Web Services, de cloudafdeling van de retailer.

Isaac Brekken/AP Images for NFL

Amazon Web Services was dan weer goed voor 52 procent van de omzet van Amazon dit kwartaal. De afdeling groeide op drie maanden tijd met 28 procent.

Meer