Het topje van de ijsberg: Evergrande worstelt met afbetaling van 150 miljoen dollar, maar zit met schuldenberg van 300 miljard

Evergrande moet tegen maandag bijna 150 miljoen dollar afbetalen. Het is maar een klein aandeel van de astronomische schuldenberg van 300 miljard dollar voor de Chinese vastgoedreus. Schuldeisers kijken aandachtig toe of Evergrande genoeg liquiditeit kan vrijmaken om deze ronde te doorstaan.

Een faillissement blijft steeds dichterbij komen voor de Chinese vastgoedkolos Evergrande. Maandag zit de projectontwikkelaar met maar liefst drie vervaldatums op obligaties. Schuldeisers beginnen ondertussen hun krachten te bundelen om meer druk te zetten op Evergrande.

De schuld ten laste voor deze week komt neer op zo’n 148 miljoen dollar. Die moet maandag voor middernacht (tijdzone van New York) uitbetaald worden, weet marktgegevensbedrijf Refinitiv. Een peulenschil vergeleken met de totale schuldenberg van zeker 305 miljard dollar die het bedrijf doorheen de jaren opbouwde door lokale “langetermijnleningen” aan te gaan die niet officieel als schulden genoteerd werden.

Het ziet er alleszins niet goed voor Evergrande en zijn schuldeisers. Eind september miste het bedrijf een afbetaling van twee obligaties ter waarde van 129 miljoen dollar. Tegen het einde van het jaar moet Evergrande nog zeker 573 miljoen dollar zien af te betalen. Hoe is het Chinese megabedrijf van plan om geld te zoeken?

Deal van 4,3 miljard dollar

De huidige strategie van de vastgoedontwikkelaar bestaat er in om koortsachtig noodverkopen van activa uit te voeren en nieuwe investeerders aan te trekken. Het bedrijf kon inderdaad al enkele buitenlandse bedrijven aantrekken die gokken op een herstel van de Chinese bouwheer en schulden van Evergrande opkochten. Er staat ook een grote deal met rivaal Hopson Development op de agenda. Evergrande wil aan Hopson een meerderheidsbelang in zijn vastgoedbeheerdienst verkopen.

“Een deal met Hopson zou schuldeisers hoop geven dat Evergrande de obligaties op tijd kan afbetalen. Maar als je kijkt hoeveel schulden er zijn, is dit nog maar het topje van de ijsberg”, zei een Hongkongse belegger met Evergrande-obligaties tegen de Japanse krant Nikkei Asia.

De deal met Hopson zou een aandeel van 61 procent verschaffen in Evergrande Property Services. Goed voor een slordige 4,3 miljard dollar, weet Nikkei.

Het kan nog erger

Wat de Chinese beleggers en overheid echter zo nerveus maakt over Evergrande, is dat de vastgoedontwikkelaar ook schulden heeft die niet geboekt werden. Die schulden liggen vooral bij kleine investeerders en trustleningen.

Er zijn ook verschillende obligaties die uitgegeven werden door dochterondernemingen. Een van die schulden komt neer op een extra 260 miljoen dollar, dankzij een obligatie van Jumbo Fortune Enterprises, een joint venture waarbij Evergrande betrokken is. Die obligatie verviel al op 3 oktober en is volgens persagentschap Bloomberg ook niet afbetaald.

Ondertussen worstelen ook talloze andere Chinese vastgoedreuzen met schuldenfiasco’s terwijl de zeepbel van China’s huizenmarkt genadeloos onder druk komt te staan. Fantasia Holdings, een kleinere ontwikkelaar uit Shenzhen, miste deze maand een betaling van 205,7 miljard dollar en slaagt er ook met moeite in om geld vrij te maken. Ook S&P Global en Sinic Holdings, uit Shanghai, lopen het risico om failliet te gaan. Sinic moet tegen 18 oktober een buitenlandse obligatie van 246 miljoen dollar zien af te betalen.

“Enkele kleinere ontwikkelaars in China zijn al een paar maanden getroffen door de situatie van Evergrande. Ontwikkelaars met verslechterende liquiditeit zijn volledig blootgesteld”, waarschuwt Global Ratings.

Lees meer: Chinese TikTokkers bespieden bouwplaatsen van Evergrande met drones om na te gaan of de vastgoedtitaan de werken hervat

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20