Een zeer gewaagde gok op Evergrande: dit Amerikaanse bedrijf koopt massaal schulden van de afbrokkelende vastgoedtitaan op

De Amerikaanse beleggingsbeheerder Marathon Asset koopt koortsachtig schulden van Evergrande op. Marathon gelooft dat Evergrande de crisis zal overleven en geherstructureerd zal worden. Als dat zou kloppen, zou het Amerikaanse bedrijf enorm veel geld kunnen verdienen wanneer de Chinese vastgoedmotor opnieuw aanslaat.

Terwijl de meeste investeerders zo veel mogelijk afstand tussen zichzelf en de zaken van de Chinese vastgoedtitaan Evergrande willen inbouwen, zien anderen een mooie gelegenheid om te profiteren. Marathon Asset Management, een New Yorkse beleggingsbeheerder, die meer dan 23 miljard dollar aan activa beheert, koopt koortsachtig schulden van Evergrande op. De Chinese vastgoedontwikkelaar zit opgezadeld met een schuldenberg van 300 miljard dollar en dreigt de gehele Chinese economie met zich mee te trekken in een zwart gat.

Marathon kocht deze week voor het eerst schuldenlasten van Evergrande op en zal dit blijven doen aan de huidige lage prijzen, vertelde medeoprichter en CEO Bruce Richards woensdag aan persagentschap Bloomberg. Deze maand zakten de internationale obligaties van Evergrande onder de 30 dollarcent omdat het megabedrijf geen liquiditeit meer had om geldschieters en leveranciers af te betalen.

Daar ziet Richards een unieke kans om geld te verdienen. Hij denkt dat Evergrande een wilde rit voor de boeg heeft, maar zijn schulden zal kunnen afbetalen op korte termijn. De kopers van vastgoed, leveranciers en Chinese obligatiehouders zullen wel eerst worden afbetaald, denkt Richards. Daarna zullen de buitenlandse beleggers pas voor de rekening genomen worden. Marathon Assets heeft dus nog tijd om meer schulden op te kopen en zo mee te profiteren van een eventueel herstel van Evergrande.

“Er zijn absoluut opportuniteiten”

Waarom onderneemt Marathon Assets zo’n riskante gok? Volgens Richards zijn de problemen van Evergrande inderdaad van nationaal belang voor China. Daarom zal de overheid in Peking de vastgoedontwikkelaar nooit volledig laten verdrinken, redeneert de Amerikaan.

“Dit is een probleem voor heel China. Het is een probleem voor zijn vastgoedmarkt. Het is een probleem voor een heel segment (van de economie, red.) die hierop steunt. Er zijn veel jobs en zaken die nauw verwant zijn aan dit probleem”, zegt Richards.

Marathon ziet daarom “absoluut opportuniteiten” in het schuldenfiasco van Evergrande. Terwijl grootbanken, zoals HSBC, UBS en andere grote institutionele geldschieters, hun blootstelling aan Evergrande koortsachtig proberen af te bouwen, zet Marathon daarom fors in op de Chinese kolos.

Nog een lange weg te gaan

Evergrande, dat sinds juni een schuld van 1,97 biljoen yuan (een slordige 305 miljard dollar) ten laste heeft, schakelde al een team van externe financiële adviseurs in om het bedrijf doorheen de crisis te loodsen. Maar maakte dat iets uit?

Op 23 september moest het bedrijf een obligatie van 83,5 miljoen dollar terugbetalen aan aandeelhouders. Dat gebeurde uiteraard niet en het bedrijf is nog steeds muisstil over die gemiste terugbetaling. Sommige beleggers wachten sinds woensdag ook op een intrestvoet van een obligatie die in 2024 afloopt.

Evergrande liquideerde inmiddels zijn aandelen in Shengjing Bank, een lokale Chinese bank. Daarmee kon de vastgoedreus zo’n 1,55 miljard dollar vrijmaken om geldschieters af te betalen. Voor 2021 voorbij is, moet Evergrande echter nog het hoofd bieden aan de intrestbetaling op vier internationale obligaties. Beleggers blijven ondertussen hoopvol uitkijken naar de volgende financiële injectie van de Chinese overheid.

Lees ook: Het schuldenfiasco van Evergrande maakt een einde aan China’s onstilbare bouwhonger: wat zijn de gevolgen voor de wereldeconomie?

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20