Akelig stil bij Evergrande na gemiste terugbetaling schulden

De Chinese vastgoedgigant Evergrande moest donderdag 83,5 miljoen dollar terugbetalen aan de houders van dollarobligaties. Het bedrijf heeft nog niets gecommuniceerd over die terugbetalingen. Volgens Bloomberg is er geen enkel signaal dat de obligatiehouders het verschuldigde kapitaal hebben gekregen.

De Evergrand-saga is ver van afgelopen. Nadat de beurzen maandag fors in het rood doken, wist Evergrande woensdag de gemoederen te bedaren door 34,5 miljoen dollar aan rentelasten terug te betalen. De afgelopen dagen was er dan ook sprake van een voorzichtig herstel op de aandelenmarkten.

Gemiste terugbetaling

Vraag blijft hoelang de rust zal blijven. Na de terugbetaling woensdag moest Evergrande donderdag opnieuw met 83,5 miljoen dollar over de brug komen. Tot nu toe heeft het bedrijf nog niets gezegd over die terugbetaling. Volgens Bloomberg zijn er geen signalen dat de obligatiehouders al iets hebben ontvangen. Evergrande heeft nu 30 dagen om zijn financiële verplichtingen na te komen.

Voorts meldde Bloomberg betalingsproblemen bij het filliaal dat elektrische wagens produceert. Dat onderdeel van Evergrande zou een deel van het personeel al een tijd niet betaald hebben. Ook een aantal toeleveranciers wachten op een betaling.

“Dit zijn periodes van akelige stilte omdat niemand in dit stadium grote risico’s wil nemen”, zei Howe Chung Wan, hoofd vastrentende waarden Azië bij Principal Global Investors in Singapore, in een reactie aan The Guardian. “Er is niet echt een precedent voor een bedrijf ter grootte van Evergrande. We moeten zien hoe dit de komende tien dagen zal uitspelen, alvorens de vakantieperiode start in China.” In China start op 1 oktober de zogenaamde Gouden Week.

Volgende week woensdag moet Evergrande opnieuw geld op tafel leggen. De vastgoedgigant moet dan 47,5 miljoen dollar aan schulden terugbetalen. Dat is weliswaar een fractie van de schuldenlast – ruim 300 miljard dollar – die Evergrande torst. De ontwikkelaar is grote sommen geld verschuldigd aan leveranciers van bouwmaterialen en aannemers die zijn appartementencomplexen aan het bouwen waren. Evergrande heeft onlangs een aantal van die schuldeisers terugbetaald met onafgewerkte appartementen.

Forse beursreacties blijven uit

Op het eerste gezicht lijken de markten slechts in beperkte mate te reageren op het nieuws. Omstreeks 15.30 noteerde de Bel20 0,65 procent in het rood. De Eurostoxx50 verloor 0,95 procent. Ook de Amerikaanse beurzen moesten een beetje terrein prijsgeven. De S&P500 en de Dow Jones startten de handelsdag 0,1 procent in het rood. De Nasdaq nam een duik van 0,7 procent.

De eerder bescheiden reacties op de beurs zijn onder meer te danken aan de voorzitters van de centrale banken. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei woensdag tijdens de toelichting op het geldbeleid dat de blootstelling van de Amerikaanse banken aan Evergrande beperkt is en dat het vooral een Chinees probleem is.

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), liet in een interview met CNBC weten dat ook de Europese banken slechts in beperkte mate zijn blootgesteld aan de schuldencrisis bij Evergrande. Lagarde zei er wel bij dat de financiële markten met elkaar verbonden zijn. “We volgen de situatie van dichtbij op”, zei ze.

Het aandeel van Evergrande nam vrijdag wel een forse duik van 11 procent nadat het donderdag even de hoogte was ingeschoten met 16 procent. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20