China waarschuwt lokale overheden: “Bereid jullie voor op een eventueel faillissement van Evergrande”

China heeft de lokale overheden opgeroepen om zich voor te bereiden op een eventueel faillissement van de vastgoedgigant Evergrande. Dat meldt de Wall Street Journal.

Begin deze week was er paniek op de aandelen- en cryptomarkten. Beleggers vreesden toen voor het faillissement van Evergrande. Het vastgoedbedrijf had dat weekend een deel van zijn schulden terugbetaald met vastgoed. Het bedrijf zit namelijk op een schuldenberg van 300 miljard dollar. Woensdag heeft Evergrande 34,5 miljoen dollar aan rentelasten terugbetaald, maar daarmee is de kous niet af. Het bedrijf moet de komende maanden nog meer rentelasten en schulden terugbetalen.

“Voorbereiden op een mogelijke storm”

Chinese autoriteiten vragen lokale overheden om zich voor te bereiden op de mogelijke ondergang van Evergrande, lieten bronnen die bekend zijn met de besprekingen aan de Wall Street Journal weten. Het ziet er met andere woorden niet naar uit dat China bereid is om de met schulden overladen projectontwikkelaar te redden, terwijl men zich schrap zet voor de economische en sociale gevolgen van een mogelijk faillissement.

De bronnen hebben het over “voorbereidingen treffen voor een mogelijke storm”. Ze zeiden dat plaatselijke overheidsinstanties en staatsbedrijven de opdracht hebben gekregen pas op het laatste moment in te grijpen om de nasleep van die storm op te vangen, mocht Evergrande er niet in slagen zijn zaken op een ordelijke manier te regelen. Volgens hen hebben de lokale overheden de taak gekregen om onrust te voorkomen en de gevolgen voor huizenkopers en de economie in het algemeen te verzachten.

Versoepeling beperkingen

Peking heeft aan de lokale overheden onder meer gevraagd om teams van accountants en juristen samen te stellen om de financiën van Evergrande’s activiteiten in hun regio’s onder de loep te nemen. Voorts moeten ze praten met lokale staats- en particuliere projectontwikkelaars om zich zo voor te bereiden op de overname van lokale vastgoedprojecten. Tot slot werd er gevraagd om handhavingsteams te mobiliseren in het geval dat er bijvoorbeeld protesten uitbreken.

Volgens één van de bronnen overwegen de beleidsmakers om enkele beperkingen op onroerend goed in kleinere Chinese steden te versoepelen. Ze denken er bijvoorbeeld aan om de regels te matigen voor wie een tweede woning wil kopen. “Ze zouden ook kunnen overgaan tot een versoepeling van enkele van de strenge maatregelen voor de afbouw van de schuldenlast van vastgoedontwikkelaars, die ertoe hebben bijgedragen dat Evergrande de afgelopen maanden aan de rand van de afgrond werd gebracht”, aldus diezelfde bron.

Die bron voegde er wel aan toe dat dergelijke versoepelingen beperkt zouden blijven tot kleinere steden en niets veranderen aan de grotere landelijke campagne om de vastgoedsector te beteugelen. De Chinese overheid had in de zomer van 2020 maatregelen genomen om een oververhitting van de vastgoedmarkt tegen te gaan.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20