Evergrande-domino haalt ook Wall Street en crypto onderuit

Waar veel beleggers voor beducht waren, komt uit. Het langzaam, maar vrijwel zekere kapseizen van de Chinese vastgoedreus leidt tot een domino-effect op de wereldwijde beurzen.

Beurswaarnemers zeggen al weken dat er een stevige correctie in de kaarten zat. De schuldproblemen van de Chinezen hebben het vuur aan de lont gestoken. Wellicht zaten veel grote beleggers klaar om te speculeren op koersdalingen. Evergrande vormt voor hen de perfecte aanleiding.

Azië

De Aziatische markten, die het eerst opengingen, incasseerden de eerste klappen. Het al erg gehavende aandeel van Evergrande zelf verloor nog eens ruim 10 procent op de beurs in Hongkong. Dat de vastgoedreus geen cash meer heeft en zijn schulden alleen maar kan afbetalen met sterk afgeprijsde immoprojecten, doet beleggers huiveren.

Evergrande sleurde andere Chinese vastgoedaandelen mee in de val en besmette de rest van de beurs van Hongkong. De Hang Seng-index verloor 3,3 procent.

Europa

De Europese beurzen verloren maandagochtend zowat 1 procent, maar doken daarna nog lager. In het begin van de namiddag daalde de Brusselse Bel20-index 1,7 procent naar 4.062,72 punten.

Wall Street

Ook Wall Street zette zich schrap voor een flink lagere opening maandagnamiddag. Dat bleek terecht. De belangrijkste indexen doken bij de openingsbel 1,5 tot 1,7 procent lager. De richtinggevende futures gaven eerder aan dat de koersen gemiddeld met 1,7 tot 1,9 procent konden dalen bij de start van de handel.

Crypto

Crypto blijkt geen veilige haven middenin de beursturbulentie, want ook de koersen van de belangrijkste cryptomunten gaan maandag flink omlaag. Bitcoin stond maandagnamiddag met een koersverlies van zowat 8 procent tegenover een dag eerder op de tabellen. Ethereum donderde ruim 10 procent lager en andere cryptomunten verloren nog meer terrein.

Het gaat niet om een rechte lijn naar beneden, maar om zenuwachtige schommelingen, die wel een neerwaartse trend hebben. De jojobewegingen wijzen erop dat er ook beleggers zijn die van de lage koersen hopen te profiteren om snelle winsten te halen.

Wat voorafging:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20