Christine Lagarde: “Europa is slechts in beperkte mate blootgesteld aan de schuldencrisis bij Evergrande”

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, is ervan overtuigd dat Europa slechts in beperkte mate is blootgesteld aan de schuldencrisis bij Evergrande. “We volgen de situatie wel van dichtbij op”, zei ze tijdens een interview met CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Na de felle reactie van de aandelenmarkten op de crisissituatie bij Evergrande eerder deze week willen de centrale banken de gemoederen bedaren door te benadrukken dat de westerse economieën in beperkte mate zijn blootgesteld aan wat er zich afspeelt bij de Chinese vastgoedgigant.

Begin deze week was er even paniek op de wereldwijde aandelenmarkten. Beleggers maakten zich toen zorgen over de schuldencrisis bij de Chinese vastgoedgigant Evergrande. Ook de cryptomarkten bleven niet gespaard. De cryptomarkt staat overigens opnieuw onder druk na de bekendmaking dat China opnieuw strenger optreedt tegen cryptomunten. Ondertussen is de rust grotendeels teruggekeerd naar de aandelenmarken. Dat betekent niet dat alle zorgen van de baan zijn.

Hoge schuldenlast

Evergrande zit op een schuldenberg van ruim 300 miljard dollar. Het bedrijf is er woensdag in geslaagd om 34,5 miljoen dollar aan rentelasten terug te betalen. Donderdag moest het bedrijf opnieuw schulden – rentebetalingen op zijn obligatie in Amerikaanse dollar – terugbetalen, maar het blijft momenteel koffiedik kijken of het daarin geslaagd is. Evergrande heeft er nog met geen woord over gerept. De komende maanden moet het bedrijf nog meer schulden aflossen. De situatie blijft dus op zijn zachtst gezegd precair.

Volgens Lagarde is de blootstelling van Europa aan wat er zich afspeelt bij Evergrande eerder beperkt. Ze erkende in het interview wel dat alle financiële markten met elkaar verbonden zijn. “We volgen de situatie op”, zei ze aan CNBC. “Ik heb zeer levendige herinneringen aan de laatste beursontwikkelingen in China die in de hele wereld een invloed hadden. Maar in Europa en in het bijzonder in de eurozone zou de directe blootstelling beperkt zijn.”

En de VS?

Eerder deze week pakte Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, uit met een soortgelijke boodschap tijdens zijn toelichting van het geldbeleid. “De directe blootstelling van Amerikaanse banken aan Evergrande lijkt klein”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat China een zeer hoge schuld heeft voor een opkomende markteconomie en dat de Chinese regering nieuwe maatregelen heeft genomen voor bedrijven met een hoge schuldenlast, verwijzend naar Evergrande. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20