China treedt strenger op tegen cryptomunten, markten duiken in het rood: “Alle transacties met de munten zijn illegaal”

China pakte vrijdag uit met strengere maatregelen voor de cryptosector. De Chinese centrale bank zegt dat alle transacties die in cryptomunten worden gedaan illegaal zijn.

“Recent zijn de hype-activiteiten met virtuele munten toegenomen, waardoor de economische en financiële orde wordt verstoord, wat leidt tot illegale en criminele activiteiten zoals gokken, illegale fondsenwerving, fraude, piramidespelen en het witwassen van geld,” zeiden verschillende Chinese instellingen, waaronder de Centrale Bank van China, de Centrale Cyberspace Administratie en het Ministerie van Technologie, in een gezamenlijke verklaring.

Om te voorkomen dat deze risico’s nog groter worden, hebben de Chinese autoriteiten daarom hun standpunt over de cryptomarkt verduidelijkt. Een standpunt zonder nuance:

  • Cryptomunten hebben niet dezelfde juridische status als wettige betaalmiddelen: “De belangrijkste kenmerken van virtuele valuta’s zoals Bitcoin en Ether zijn dat ze worden uitgegeven door niet-monetaire autoriteiten. Ze zijn niet legaal en mogen en kunnen niet als geld op de markt worden gebruikt.”
  • Zakelijke activiteiten met virtuele munten zijn illegale financiële activiteiten: “Het verrichten van ruilactiviteiten met virtuele valuta, het verlenen van bemiddelingsdiensten, het financieren van de uitgifte van tokens, het zonder toestemming publiekelijk uitgeven van effecten (…) zijn ten strengste verboden.” Met andere woorden, crypto-actoren die deze financiële activiteiten uitvoeren, plegen “een misdrijf” en moeten worden onderzocht op strafrechtelijke aansprakelijkheid.
  • Ook het verlenen van diensten door handelsplatformen voor crypto’s wordt onwettig verklaard. “Personeel dat weet of zou moeten weten dat het zich bezighoudt met activiteiten in verband met virtuele valuta en diensten verleent als marketingpromotie, betaling en afwikkeling, technische bijstand, enz. zal overeenkomstig de wet worden onderzocht.”
  • Beleggers “die ervan worden verdacht de financiële orde te verstoren of de financiële veiligheid in gevaar te brengen”, zullen ook worden onderzocht.

Cryptomunten duiken in het rood

Dit nieuws heeft zijn tol al geëist op de cryptomarkten. Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, daalde met 8 procent in twee uur tijd. Ether (ETH) verloor nog meer in dezelfde periode.

Dit jaar is een testjaar geweest voor de Chinese crypto-industrie. Al in februari trad Peking hard op tegen BTC-mining, waarbij miners in provincies als Binnen-Mongolië en Xinjiang werden gesommeerd hun deuren te sluiten.

China heeft in mei financiële instellingen en betalingsbedrijven verboden om diensten te verlenen die verband houden met cryptotransacties, en heeft beleggers gewaarschuwd tegen speculatieve handel in de virtuele munten.

Bedenk echter dat, terwijl crypto mining het grootste deel van dit jaar het voorwerp van specifieke kritiek is geweest, China’s inspanningen om de handel in crypto’s te verbieden al in 2017 zijn begonnen. Ondertussen dringen de leiders van het land aan op de invoering van de digitale yuan. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20