Hoe het fiasco van Evergrande kan uitdraaien op “China’s Lehman Brothers”

In 2008 ontketende de instorting van de zakenbank Lehman Brothers een globale financiële crisis. De ondergang van de Chinese vastgoedtitaan Evergrande kan evengoed een tsunami van financiële problemen veroorzaken. Hoe dan?

Evergrande zit al veel langer dan deze week serieus in de penarie. Al twee maanden lang protesteren honderden mensen buiten het kantoorgebouw van de vastgoedontwikkelaar in Shenzhen. Ze eisen de betaling van achterstallige leningen en financiële diensten. De oproerpolitie moet de massa al verschillende dagen onder controle houden.

De schuldenberg van Evergrande is dan ook enorm. Dit jaar alleen al moet Evergrande 800 miljard yuan, ofwel 124 miljard euro, afbetalen aan ondernemingen gaande van bouwaannemers tot verfleveranciers. Het bedrijf heeft echter maar één tiende van dat bedrag in cash klaarliggen.

De totale schulden die Evergrande met zijn ambitieuze projecten heeft opgebouwd zou sinds eind juni in totaal maar liefst 2 biljoen yuan (een slordige 263 miljard euro!) bedragen. En dan gaat het enkel over schulden die officieel geboekt staan. De niet-geboekte schulden zijn nog steeds onbekend.

Nu al schulden aan 2 procent van het bbp van China

Om zich te redden zal Evergrande een dramatische schuldsanering moeten doorvoeren of zelfs een faillissement moeten aanvragen. Dat laatste scenario zou volgens analisten leiden tot een kettingreactie die verschillende Chinese banken en vastgoedbedrijven mee de dieperik in zal sleuren. Een scenario dat nu al elke dag vergeleken wordt met de neergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008.

De gekende schulden van Evergrande zijn nu al goed voor 2 procent van het totale bbp van China. Evergrande stelt ook 200.000 mensen tewerk en houdt indirect nog eens zo’n 3,8 miljoen jobs in stand. Veel van die werknemers en hun families hebben geïnvesteerd in het vastgoedbedrijf dat aan zeker 800 projecten werkt.

Onlangs werd bekend dat Evergrande zijn schuldenberg lang verborgen kon houden van zijn investeerders. Zo rapporteerde het bedrijf in 2018 een recordwinst van 72 miljard yuan; een verdubbeling van de winst van het jaar voordien. Achter de schermen had het bedrijf echter meer dan 100 miljard yuan uitgegeven dat jaar.

De kettingreactie is al begonnen

Hoewel we nog niet eens weten hoeveel schulden Evergrande moet afbetalen, begint de vastgoedreus nu al de Chinese markt te kelderen.

De vastgoedontwikkelaar Sinic uit Shanghai zag zijn aandelen de laatste vijf dagen met een astronomische 87 procent dalen. Sinds dinsdag is de verhandeling van Sinic-aandelen stopgezet. In totaal zakte de koers van 4,15 naar 0,5 Hongkong dollar op de Hang Seng-aandelenmarkt van Hongkong.

Screenshot Google.

De Chinese projectontwikkelaar Guangzhou R&F Properties moest de afgelopen vijf dagen een koersdaling van 17,6 procent noteren in Hongkong. De prijs van een aandeel zakte van rond de 6 Hongkong dollar naar zo’n 4,8. Vandaag zag de koers een herstel van zo’n 12 procent.

Screenshot Google

De Hang Seng sloot dinsdag, na een catastrofale maandag, in het groen af met een licht herstel van 0,51 procent.

Honderdduizenden appartementen op voorhand verkocht

Ondertussen werkt Evergrande aan verschillende voorstellen om schuldeisers terug te betalen. Investeringen van 100.000 yuan en hoger kunnen volgens de vroegste blauwdrukken binnen de vijf jaar terugbetaald worden. Vorige week moest het bedrijf onder druk van schuldeisers echter die plannen hertekenen. Evergrande zal nu contante termijnen of vastgoed aan kortingen aanbieden.

“De voorstellen trekken op niets”, stond te lezen in een petitie die in Guangdong rondging onder de furieuze investeerders, schrijft de Japanse krant Nikkei Asia. “Het is alsof we niet-presterende activa mogen aankopen tegen een premiumprijs.” De petitie eist van de Chinese autoriteiten dat ze de activa van Evergrande bevriezen en beleggers in cash uitbetalen.

Momenteel is de constructie van 500 van de 800 Evergrande-projecten stopgezet in China. Het bedrijf moest toegeven dat het honderdduizenden appartementen niet kan opleveren die nochtans op voorhand werden verkocht. Om die kopers terug te betalen moet Evergrande maar liefst 100 miljard yuan, ofwel 13 miljard euro, vinden.

Lees ook:

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.