“Het vertrouwen in China als investeerbare markt is aan het wankelen”

De crisis rond de Chinese vastgoedgigant Evergrande, die zwaar in de schulden zit, doet het vertrouwen in het investeringsklimaat van het land wankelen. Dat zei Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur van verzekeringsmaatschappij Allianz, maandag.

Waarom is dit belangrijk?

Evergrande, China's op één na grootste vastgoedontwikkelaar, staat op de rand van de afgrond door een verpletterende schuld van 300 miljard dollar. Beleggers vrezen dat Evergrande de financiële markten zal meetrekken in zijn val. Tijdens de handelssessie in Azië op maandag gingen de aandelen in Hongkong fors onderuit en ook de Amerikaanse aandelen daalden sterk. Het is altijd interessant hoe gerespecteerde economen, zoals El-Erian, naar dit verhaal kijken.

De ontwikkelingen rond Evergrande, in combinatie met krantenkoppen dit jaar over Chinese toezichthouders die hard optreden tegen sectoren van technologie tot gaming, “doet het vertrouwen in China als investeerbare markt wankelen”, zei gerenommeerd econoom El-Erian tegen zakenzender CNBC.

“Wat er in China gebeurt, schudt de basisprincipes van (…) beleggen door elkaar… dat de overheid altijd achter de financiële sector zal staan. Dat is niet zo,” merkte El-Erian op.

Overgangsperiode

Op de vraag of hij gelooft dat de Evergrande-crisis het vertrouwen in China als een investeerbare markt op lange termijn heeft geschaad, zei El-Erian dat de schok waarschijnlijk tijdelijk zal zijn en een overgangsperiode voor beleggers inluidt.

“Mensen hebben het over ‘het Lehman-moment’ voor China,” zei El-Erian, verwijzend naar de massale fall-out op de financiële markten na de ineenstorting van Lehman Brothers in 2008. “Ik denk niet dat we zover zijn.”

“Top 100 Global Thinkers”

El-Erian werd vier jaar op rij benoemd tot een van de “Top 100 Global Thinkers” van het blad Foreign Policy. Hij is voorzitter van het Queens’ College in Cambridge.

Lees ook: Welke Belgische aandelen worden het zwaarst getroffen door financiële problemen bij Evergrande?

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20