Welke Belgische aandelen worden het zwaarst getroffen door financiële problemen bij Evergrande?

De financiële problemen bij de Chinese vastgoedgigant Evergrande zijn voelbaar tot in onze contreien. De Europese beurzen kleuren rood uit vrees voor besmettingsgevaar. Banken en conjunctuurgevoelige bedrijven delen het zwaarst in de klappen.

Waarom is dit belangrijk?

In Hongkong koerste het aandeel van vastgoedgigant Evergrande Group maandagochtend tot 17 procent lager. De projectontwikkelaar staat op omvallen en beleggers vrezen dat dit de aanzet zal zijn tot een nieuwe financiële crisis. Die vrees was maandag ook duidelijk voelbaar op de Europese beurzen.

De beursweek is in mineur gestart. We moeten niet ver zoeken voor een verklaring: het wankelende Chinese vastgoedbedrijf Evergrande. Het bedrijf kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar. Beleggers maken zich onder meer zorgen over hoe Evergrande die schulden zal terugbetalen, voornamelijk omdat de marktpartijen vrezen dat de overheid het bedrijf niet ter hulp zal schieten. Afgelopen weekend kwam al aan het licht dat Evergrande de schuldeisers terugbetaalt met vastgoed.

Impact op bedrijven Bel20

Kort na het luiden van de openingsbel in China dook het aandeel van Evergrande zo’n 17 procent lager tot het laagste peil in elf jaar. Na enkele uren handelen noteerde het aandeel ongeveer 10 procent in het rood. De zorgen over de financiële situatie van het vastgoedbedrijf zijn tot bij ons voelbaar. Voornamelijk de conjunctuurgevoelige bedrijven en de financiële instellingen delen fors in de klappen.

Als we naar de Bel20 kijken is Aperam, een wereldspeler in de sector van roestvrij staal, de grootste daler. In de vroege namiddag stond het aandeel 6,6 procent in het rood. Het bedrijf heeft geen al te grote blootstelling aan China, maar de hele sector gaat gebukt onder wat er aan de gang is bij Evergrande. Als een vastgoedbedrijf van dat kaliber over de kop gaat, zal dit ongetwijfeld zijn stempel drukken op de grondstoffensector. We mogen overigens niet vergeten dat China een belangrijk importland is wat grondstoffen betreft.

Dat merken we bijvoorbeeld ook als we naar het aandeel van de staalproducent Arcelormittal kijken. Rond 14 uur was de koers al gezakt met 8 procent. De koersdalingen van de grondstofbedrijven zijn overigens niet uitsluitend het gevolg van de donderwolken die boven Evergrande hangen. De Chinese premier Li Keqiang zei afgelopen weekend dat China ‘market tools’ zal gebruiken om de grondstofprijzen te stabiliseren.

Financiële sector deelt in de klappen

Ook de financiële sector ontsnapt niet aan het Chinese tumult. “De vrees voor een faillissement promoveert de schuldenberg van zo’n 300 miljard dollar tot toxisch afval van de hoogste kwaliteit voor de lokale banksector”, liet Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC, maandag weten. Agricultural Bank of China, één van de vier grootste banken in China, verloor 4 procent.

Een van de grootste verliezers in onze contreien is Ageas. Het aandeel van de verzekeraar noteerde maandagnamiddag 4 procent in het rood. Ping An, een grote aandeelhouder van Ageas, liet nochtans weten dat de verzekeraar geen blootstelling heeft aan obligaties of aandelen van Evergrande, maar de levensverzekeraar heeft wél veel beleggingen in vastgoedaandelen via zijn verzekeringsfondsen. Ping An dook zelf zo’n 6 procent in het rood, nadat het vrijdag ook al 5 procent verloor.

Die bezorgdheid binnen de financiële sector drukt ook zijn stempel op de andere banken. De iShares STOXX Europe 600 Banks, een ETF die de index volgt die bestaat uit ondernemingen uit de Europese banksector, noteerde maandag ruim 5 procent in het rood. De Belgische grootbank KBC verloor 3,3 procent na enkele uren handelen.

(evb)

Meer