Ook Europese beurzen in het rood door vrees voor omvallen Chinese vastgoedreus

De Europese beurzen zijn met verliezen van meer dan 1 procent aan de nieuwe week begonnen. De onrust over het mogelijk omvallen van de Chinese vastgoedreus Evergrande waaide over vanuit Azië.

De problemen bij China Evergrande Group zouden gevolgen kunnen hebben voor honderden financiële instellingen die leningen hebben uitstaan bij het concern, waarmee een domino-effect dreigt met mogelijk een nieuwe crisis tot gevolg.

Kort na 10.00 uur stond de Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs, op een verlies van zowat 1,25 procent. Zeventien van de twintig aandelen uit de index stonden in het rood. 

In Amsterdam noteerde de AEX-index in de ochtendhandel op -1,3 procent, terwijl de Parijse CAC 40 1,82 procent lager opende. 

De DAX-index in Frankfurt stond kort na de opening van de beurs op een verlies van 1,62 procent. De Duitse hoofdindex bestaat sinds maandag niet uit 30, maar uit 40 bedrijven. Het is de grootste wijziging van de index in zijn 33-jarige geschiedenis.

In Hongkong raakte de Hang Seng-index tussentijds 3,5 procent kwijt. Evergrande kelderde 13 procent. Beleggers schrokken van het nieuws dat het bedrijf zijn schuldeisers wil terugbetalen met afgeprijsd vastgoed in plaats van geld. Evergrande kampt met een schuldenberg van meer dan 200 miljard euro en beleggers vrezen dat een faillissement voor een domino-effect kan zorgen op de Chinese vastgoedmarkt. Peking lijkt vooralsnog niet van plan het bedrijf van de ondergang te willen redden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20