Short-seller Andrew Left waarschuwde beleggers in 2012 al voor het dreigende faillissement van Evergrande. De “beloning” voor zijn profetie? Een handelsverbod in Hongkong

Evergrande, China’s op een na grootste vastgoedontwikkelaar, staat op de rand van het faillissement. De vrees voor besmetting heeft maandag een wereldwijde sell-off van de aandelenmarkten veroorzaakt. De markten reageerden als door een wesp gestoken, maar shortseller Andrew Left van Citron Research waarschuwde beleggers bijna tien jaar geleden al voor het groeiende risico van Evergrande. Hij kreeg als gevolg van zijn rapport een verbod om op de markten van Hongkong te handelen, bericht Business Insider.

Waarom is dit belangrijk?

De aandelen van Evergrande zijn de afgelopen zes maanden met meer dan 80 procent gekelderd. De obligatiekoersen zijn tot recorddieptepunten gedaald. Dit is het gevolg van de weigering van banken om nog langer leningen te verstrekken aan de vastgoedontwikkelaar met een hoge schuldenlast.

In 2012 zei Left dat Evergrande “insolvent” was en “ernstig zal worden uitgedaagd vanuit een liquiditeitsperspectief“. Op dat moment had Evergrande ongeveer 12 miljard dollar aan schulden. Momenteel heeft Evergrande meer dan 300 miljard dollar aan schulden en gaf het aan dat het mogelijk niet in staat is om de rentebetalingen op zijn schuld te betalen die aanstaande donderdag verschuldigd zijn.

“Het bewijs van wangedrag van het management bij Evergrande is schokkend”, stipte Left aan in zijn oorspronkelijke rapport. Maar hij realiseerde zich niet dat de voorzitter van Evergrande, Hui Ka Yan, een machtig zakenman met veel connecties in China is. Die connecties hebben mogelijks geholpen bij de civiele zaak die tegen Left werd aangespannen door toezichthouders in Hongkong.

Handelsverbod

“Ik wist hier niets van … Ik zou er nooit aan begonnen zijn”, vertelde Left vorige maand aan Institutional Investor. “Ze vonden mijn rapport roekeloos. Dat was het woord dat ze gebruikten: roekeloos en nalatig voor het verspreiden van valse informatie.”

Hongkong verbood Left in 2016 uiteindelijk voor vijf jaar om te handelen in Hongkongse effecten. Dat verbod eindigt in oktober van dit jaar. Left verloor zijn beroep tegen de uitspraak in 2019 en zei dat hij miljoenen dollars aan juridische kosten heeft uitgegeven.

Hij zegt op de zwarte lijst te zijn gezet voor het vertellen van de waarheid. “Het is een poging van Hongkong om de feiten in de kiem te smoren”, klinkt het.

“Niet te groot om failliet te gaan”

Over de recente ontwikkelingen: “Ik weet niet wat er gebeurd is, maar uiteindelijk had hij de afgelopen week, of maand, geen vrienden meer die zijn schuld wilden herfinancieren, en werd de schuld veel te groot”, zegt Left over Hui. “In China is (de grondtoon van, red.) het gesprek van de dag nu: ‘Hij is niet te groot om failliet te gaan.'”

Maar ondanks dat Lefts bijna tien jaar oude rapport grotendeels gelijk bleek te hebben, voelt hij zich niet gerechtvaardigd gezien de recente neergang van het bedrijf. “Ik ben niet in het gelijk gesteld, want ik ben nog steeds verbannen”, aldus nog Left.

Het is niet vreemd dat uitgerekend een shortseller aan de alarmbel trok. Een vooruitziende blik, die potentieel kwalijke eigenschappen van ondernemingen van mijlenver ontwaart, is namelijk een absolute noodzaak bij dit type beleggen. Bij shortsellen (of: shorting) mikt de belegger op een daling van de koers van een aandeel. Hij leent de aandelen van een bank, verzekeraar of pensioenfonds en betaalt daar een vergoeding voor, en verkoopt die aandelen op de beurs. Als de koers gedaald is, koopt hij tegen de lagere koers het pakket aandelen weer op en geeft ze terug aan de uitlenende partij. Het koersverschil steekt hij in z’n zak.

(am)

Lees ook: 5 zaken die je moet weten over Evergrande, de Chinese vastgoedgigant aan de rand van de afgrond

Meer