Evergrande mist betalingen aan banken terwijl deadlines voor obligatieleningen voor de deur staan

China Evergrande Group heeft maandag rentebetalingen aan ten minste twee van zijn grootste bankschuldeisers gemist. Daardoor is de in geldnood verkerende ontwikkelaar een stap dichter bij een van de grootste schuldherstructureringen van het land gekomen.

Evergrande had de betalingen dinsdagavond lokale tijd nog altijd niet verricht. Dat zeiden anonieme bronnen die dicht bij de zaak staan tegen Bloomberg. De banken verwachtten dat Evergrande de deadline zou missen nadat het Chinese ministerie van Huisvesting hen had verteld dat het bedrijf niet op tijd zou kunnen betalen. 

Het is onduidelijk of de banken Evergrande formeel in gebreke zullen stellen. Sommige wachten op een voorstel van de ontwikkelaar om de lening te verlengen voordat ze beslissen over de volgende stappen, zeiden twee anonieme bronnen. De volgende deadline voor Evergrande’s schuld komt donderdag, wanneer het rente moet betalen op twee obligaties.

De geldnood van de vastgoedgigant is een belangrijk aandachtspunt geworden voor wereldwijde investeerders. Risicovolle activa kelderden maandag wereldwijd uit angst dat een ineenstorting van Evergrande een financiële besmetting zou kunnen veroorzaken en de groei in ’s werelds op een na grootste economie zou kunnen afremmen.

88,5 miljard dollar

Veel China-watchers voorspellen dat Beijing stappen zal ondernemen om de gevolgen van Evergrande’s crisis te beperken, maar het officiële stilzwijgen over de benarde situatie van het bedrijf maakt beleggers ongerust. De autoriteiten kunnen woensdag, wanneer de People’s Bank of China de dagelijkse open-markttransacties na een vakantiepauze hervat, enkele signalen afgeven over hun bereidheid om de systeemstress te verminderen.

Evergrande heeft ongeveer 572 miljard yuan (88,5 miljard dollar) geleend van banken en andere financiële instellingen, waaronder trusts. Evergrande is daarvan bijna de helft van het geleende bedrag terug verschuldigd in minder dan een jaar. Dat tonen gegevens van hun laatste financiële overzichten aan. China Minsheng Banking Corp., Agricultural Bank of China Ltd. en Industrial & Commercial Bank of China Ltd. behoorden eind vorig jaar tot de belangrijkste banken van het bedrijf.

Lees ook: Welke Belgische aandelen worden het zwaarst getroffen door financiële problemen bij Evergrande?

Meer