Chinese TikTokkers bespieden bouwplaatsen van Evergrande met drones om na te gaan of de vastgoedtitaan de werken hervat

Evergrande beweerde vorige week dat het opnieuw zal werken aan 46 van zijn meer dan 800 bouwprojecten in China. Chinese TikTokkers nemen het heft nu in eigen handen en houden verschillende werven in de gaten met drones.

Video’s van Chinese content creators die verschillende bouwwerven van Evergrande, de vastgoedtitaan met een schuldenberg van 305 miljard dollar, bezoeken, gaan viraal op Douyin. Dat is de oorspronkelijke Chinese versie van TikTok. De jongeren proberen personeel van Evergrande te interviewen over de staat van het bedrijf en onder andere met drones enige activiteit op de werven te bespeuren.

Bron: screenshot Douyin.

Evergrande is momenteel het bedrijf met de grootste schuldenlast ter wereld. Als het bedrijf zijn geldschieters, leveranciers en investeerders niet kan terugbetalen, kan dat zorgen voor enorme schokgolven binnen de Chinese markt, maar ook voor de wereldeconomie. De Chinese vastgoedmarkt is namelijk een zeepbel die op barsten staat en de hele welvaartsmotor van China kan kelderen. China leunt voor zijn economische groei namelijk op een forse en constante uitbouw van vastgoed.

Het bedrijf werkt aan zeker 800 projecten in het land, maar moest de activiteit in september noodgedwongen stopzetten, nadat er verschillende schuldbetalingen gemist werden. Evergrande zei vorige week dat het opnieuw zou beginnen met de werken op zeker 46 werven, nadat de vastgoedreus een financiële injectie van Peking had ontvangen.

“Zoals je ziet, zijn de zaken hier nog steeds dichtgetimmerd. Het leefkwartier van de bouwwerkers staat helemaal leeg”, besluit een TikTok-onderzoeker genaamd “Mr. Lu” in één van zijn video’s.

“Dit ziet er zo slecht uit”

Lu zet vaak drones in om zichzelf of de gebouwen te filmen. Zo geeft hij zijn kijkers een overzichtelijk beeld van de gigantische werven die inmiddels in spooksteden zijn veranderd. “Ik ben net over deze hele werf gevlogen. Er is geen enkel teken dat er hier werk verricht wordt,” oppert Lu in een van zijn video’s.

Andere TikTokkers rapporteren gelijkaardige situaties in hun steden en tonen zelfs aan dat de werven ondertussen al in verval staan. De TikTokker met gebruikersnaam Lao Chen Zhao Fang bezocht een megaproject van Evergrande in Ürümqi, binnen de provincie Xinjiang. Daar trof hij half afgewerkte gebouwen aan zonder enige vorm van ondersteuning voor de lege betonnen dozen. “Zelfs de steigers werden hier op sommige plaatsen verwijderd, ondanks dat de plaats half afgewerkt is”, zegt hij in een van zijn video’s. “Dit ziet er zo slecht uit”.

Bron: screenshot Douyin.

Chinezen bewijzen dat ze kritisch staan tegenover wat er gebeurt in hun land

Sommige Chinese TikTokkers vonden echter wel een teken van leven op werven van Evergrande. Douyin-gebruiker Xi Yang Shuo Fang bezocht een project in Luoyang en kon ter plaatse twee medewerkers van Evergrande interviewen. Volgens hen zouden de werken wel hervatten, maar met minder personeel dan voorheen.

Voorlopig heeft de Chinese overheid nog niet gereageerd op de burgerjournalistiek die spontaan ontstond in het land. Het werk van de TikTokkers toont aan dat Chinese burgers wel degelijk kritisch staan tegenover wat er gebeurt in hun land en technologie bijzonder handig kunnen aanwenden om onafhankelijke verhalen naar buiten te brengen.

Lees ook: Een zeer gewaagde gok op Evergrande: dit Amerikaanse bedrijf koopt massaal schulden van de afbrokkelende vastgoedtitaan op

(kg)

Meer