Evergrande verkoopt deel van zijn dochteronderneming aan concurrent

De vastgoedgigant Evergrande wil een deel van zijn vastgoedbeheertak Evergrande Property Services verkopen aan zijn concurrent Hopson Development Holdings. Dat meldt de Chinese nieuwssite Global Times.

Waarom is dit belangrijk?

Er blijven donkere wolken hangen boven Evergrande. De vastgoedreus is er de afgelopen weken niet in geslaagd om verschillende schulden terug te betalen, waaronder een betaling van 83,5 miljoen dollar aan de houders van dollarobligaties. Het bedrijf zoekt nu naar manieren om vers kapitaal op te halen.

De beurshandel in Hongkong startte de handelsweek met heel wat onzekerheid. De handel in aandelen van Evergrande en diens dochteronderneming Evergrande Property Services werd tijdelijk opgeschort. Het was eveneens niet mogelijk om aandelen te verhandelen van de concurrent Hopson. “De handel is tijdelijk opgeschort in afwachting van een aankondiging met betrekking tot een transactie met een bedrijf dat noteert op de beurs van Hongkong”, liet Hopson weten.

Verkoop vastgoedbeheertak

Global Times meldt op basis van niet nader genoemde andere mediabronnen dat Evergrande zo’n 50 procent van zijn vastgoedbeheertak wil verkopen aan Hopson voor iets meer dan 5 miljard dollar. Het bedrijf zal dat kapitaal gebruiken om de schulden te financieren. Evergrand zit op een schuldenberg van ruim 300 miljard dollar. Zowel Hopson als Evergrande hebben tot nu toe nog niet gereageerd op het nieuws.

“Het lijkt erop dat de vastgoedbeheerdivisie het gemakkelijkst te verkopen is, wat erop wijst dat het bedrijf op korte termijn cash probeert te genereren”, zegt Ezien Hoo, analist bij de financiële dienstverlener OCBC, in een reactie aan het persagentschap Reuters. “Ik ben er niet zeker van dat dit noodzakelijkerwijs betekent dat het bedrijf het overleven heeft opgegeven, vooral omdat zo’n verkoop betekent dat het op zoek is naar cash om de rekeningen te betalen.”

De dochteronderneming van Evergrande noteert sinds december 2020 op de beurs van Hongkong en heeft volgens het databedrijf FactSet een marktkapitalisatie van 7,1 miljard dollar. Evergrande haalde 4,8 miljard dollar op bij de beursgang van de divisie en bij een eerdere verkoop van aandelen aan pre-IPO-investeerders. In mei had Evergrande nog een belang van bijna 61 procent in het bedrijf, meldt de Wall Street Journal.

Verkoop belang in regionale bank

Evergrande ging vorige week ook akkoord met de verkoop van een belang in de regionale bank Shengjing Bank. Concreet verkoopt de vastgoedreus een belang van 1,5 miljard dollar aan het staatsbedrijf Shenyang Shengjing Finance Investment Group. Met de verkoop zou Evergrande zijn aandeel in de regionale bank terugbrengen van 34,5 tot 14,75 procent.

Een ander beursgenoteerd onderdeel van Evergrande, China Evergrande New Energy Vehicle Group wordt geconfronteerd met zijn eigen financiële uitdagingen. Eind vorige maand waarschuwde het bedrijf gespecialiseerd in de productie van elektrische wagens dat het te kampen had met een “ernstig tekort aan middelen” en dat het zijn financiële verplichtingen misschien niet zou kunnen nakomen.

Lees ook:

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20