Wat brengt de toekomst voor crypto? “Facebook wil controle over het nieuwe geld van de wereld”

Hoe zal de wereld van cryptomunten en blockchaintech verder evolueren? Zal Bitcoin ooit 100.000 dollar bereiken? Zullen spelers zoals Facebook en Microsoft met hun metaverse erin slagen om deze nieuwe tech volledig te beteugelen? Business AM stelde al deze prangende vragen aan crypto-journalist Jeff John Roberts van cryptosite Decrypt

De wereld van cryptomunten is razendsnel aan het veranderen. De lancering van een indextracker (ETF) voor de derivatenmarkt van Bitcoin stuwde de cryptomarkt in oktober naar ongekende hoogten. Nu is het vooral uitkijken naar de volgende mijlpaal voor crypto, wat die ook zal zijn. Ondertussen wordt blockchain, de technologie achter die digitale munten, steeds populairder. Facebook en Microsoft lonken naar de technologie om een metaverse te lanceren en zo hun stempel op blockchain te drukken.

Waar het cryptoverhaal uiteindelijk naartoe zal gaan is onduidelijk. Sommigen denken dat iedereen de tech ooit zal gebruiken, net zoals het internet. Iemand die elke dag bezig is met die vragen is Jeff John Roberts. Hij is leidinggevend redacteur bij cryptosite Decrypt, een nieuwskanaal dat maandelijks door zo’n 4 miljoen cryptofanaten wordt bezocht. De man is ook gediplomeerd advocaat en voormalig journalist bij persagentschap Reuters en tijdschrift Fortune.

Net zoals de website Wired ooit het verhaal vertelde van hoe het internet de maatschappij zal herscheppen, wil Decrypt dat doen met blockchaintechnologie en cryptomunten. “Deze tech is business, de financiële wereld en cultuur aan het veranderen. Daarom maakte ik de overstap naar Decrypt,” zegt Roberts.

Business AM: In oktober lanceerden de eerste ETF’s (indextrackers) voor de handel in Bitcoinfuturescontracten in de VS. Maar wat staat de lancering van een “echte” Amerikaanse Bitcoin-ETF, gebaseerd op de handel in de digitale munt zelf, eigenlijk nog in de weg? 

Roberts: “Ik denk dat we volgend jaar zeker zo’n “echte” Bitcoin-ETF zullen zien verschijnen. Ik raak zelf de derivatenmarkt (waar onder andere futures verkocht worden, red.) nooit aan, omdat het zo ingewikkeld is. Wie wil beleggen of handelen in zo’n futures-ETF moet echt een professionele trader zijn.

Daarom denk ik dat Gary Gensler (voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC) een vergissing heeft gemaakt door dergelijke ETF’s goed te keuren. Je zult namelijk beleggers hebben die in deze ETF willen investeren omdat ze eigenlijk in Bitcoin willen beleggen, maar de betaalstructuur van die derivatenmarkt niet begrijpen. Ondertussen hebben Canada en andere landen wel al pure Bitcoin-ETF’s. Dus ik denk dat het uiteindelijk wel zal komen in de VS.”

Wat moet de cryptosector nog doen om Mr. Gensler van gedacht te laten veranderen?

Roberts: “Dit is een breed vraagstuk. Sommige mensen menen dat er hier een vorm van gerontocratie meespeelt. Een bestuursvorm waar ouderen meer autoriteit hebben. Ik wil geen karikatuur maken van oudere mensen, maar dat zijn wel de mensen die in de VS het land besturen. Janet Yellen, Amerikaans minister van financiën, is 75 jaar oud. De president is oud. Gensler is minder oud, maar heeft ook al wat jaren gezien. Ik vrees dat zij niet beseffen waarom zoveel jonge mensen cryptomunten kopen. Er speelt zeker een generationeel vooroordeel over deze nieuwe activa mee.

Kijk bijvoorbeeld naar het cryptovideospel ‘Axie Infinity’. Toen ik het probeerde, zag het er bijzonder ingewikkeld uit om zelfs maar uit de startblokken te schieten. Je moet onder andere geld en digitale activa op je account krijgen. Maar toen hoorde ik van collega’s in Brazilië en Mexico dat tieners deze game heel de dag spelen. Ze kunnen er makkelijk meer geld mee verdienen dan te gaan werken in McDonald’s.

Er is dus zeker een generationele kloof. De mensen die werken voor regelgevers begrijpen deze wereld niet. We spreken dus over een vorm van paternalisme. Gensler is een slimme vent en begrijpt crypto, maar ik denk dat hij vooral gedreven is door zijn politieke ambitie en niet door een drang om het beste beleid op poten te zetten. Hij wil de job van Janet Yellen.”

Waar zou koers van de cryptomunt staan na de goedkeuring van een ETF in de handel van Bitcoins?

Roberts: “Vast en zeker hoger. Hoe meer mensen Bitcoin bezitten, hoe minder gevoelig het wordt aan massale uitverkopen en crashes. Maar we zijn nog niet volledig uit het tijdperk waar het opeens met 30 tot 40 procent kan crashen, en ik zie dat scenario zichzelf nog wel een paar keer herhalen. Ik zie Bitcoin in de komende jaren zeker naar 100.000 dollar gaan, maar het is waarschijnlijker dat het eerst naar 40.000 zal gaan.”

Enorm potentieel voor creatievelingen

Bitcoin schommelt momenteel rond een prijs van 60.000 dollar. Is de digitale munt volgens u echt zoveel waard op dit moment?

Roberts: “De voorraad van Bitcoins heeft een ingebouwd plafond van 21 miljoen munten en de wereldwijde vraag naar de cryptomunt blijft maar toenemen. Dat speelt zeker in zijn voordeel. Maar wat er zal gebeuren binnen een jaar of in 2140, wanneer de laatste munt gemined wordt, dat valt allemaal moeilijk te zeggen. Helaas komen er in de media teveel van deze stierse voorspellingen aan bod. Ik zet de prijs voor in de zomer vast tussen de 40.000 en 100.000 dollar.”

Wat zou na Bitcoin-ETF’s de volgende mijlpaal voor crypto kunnen zijn?

Roberts: “Ik denk dat er veel te doen zal zijn rond de verschillende toepassingen van de technologie zelf. Kijk bijvoorbeeld naar NFT’s (niet-vervangbare digitale kunstwerkjes op de blockchain). Ik denk dat ze momenteel een te hoge waarde hebben, maar toch gebruiken bekende veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christie’s de technologie al. Ook steeds meer muzikanten gebruiken het. Dat wil wel wat zeggen. Het potentieel van NFT’s voor creatievelingen is enorm.

Ik vind Mark Zuckerberg geen aangename vent en Facebook is een verschrikkelijk bedrijf, maar ze maken het idee van de metaverse wel populair en zullen het ook gebruiksvriendelijk kunnen maken.

Het is eigenlijk wachten op het “Netscape-moment” van de cryptosector. In de jaren 90 was het te ingewikkeld om de robuuste versie van het internet te gebruiken, totdat de browser van Netscape uitkwam. Ik vroeg in een interview aan iemand wanneer dat moment voor crypto juist zou plaatsvinden. Die persoon zei dat het feitelijk al gebeurd was door NFT’s en zaken zoals ‘Axie Infinity’. Het hele cryptogebeuren is ondertussen te groot om nog weg te krijgen.”

Strijd tussen open en gesloten systemen

Nu je het toch hebt over het vroege internet; kunnen Bitcoin en spelers zoals Binance beschouwd worden als de AOL of MySpace van de cryptowereld en zullen we ooit de opkomst van een Yahoo of Google zien?

Roberts: “Je ziet het nu al. Het vroege internet was een slagveld, waar gesloten en open systemen strijd leverden. En deze keer is Facebook een serieuze speler voor gesloten systemen. Zuckerberg is bijzonder ambitieus en wil een eigen cryptomunt uitbrengen, maar ondervindt serieuze tegenstand van het Amerikaanse Congres. Dat zou namelijk betekenen dat het nieuwe soort geld dat de wereld zal gebruiken in handen van een privébedrijf terecht komt.

Nu probeert hij opnieuw meer controle te krijgen over blockchaintech door de ontwikkeling van een metaverse. Zal dat een open of gesloten systeem zijn? Op lange termijn winnen open systemen meestal, maar toch bestaat in vele landen het internet momenteel enkel uit Facebook. Dat willen ze ook doen met geld en munteenheden.”

Meer