Gevierd filmregisseur Quentin Tarantino veilt zeven ongeknipte scènes uit zijn meesterwerk “Pulp Fiction” als NFT’s

Regisseur en scenarist Quentin Tarantino gaat non-fungible tokens (NFT’s) veilen die gebaseerd zijn op “Pulp Fiction”, Tarantino’s nihilistische misdaadklassieker uit 1994. De NFT’s, die op de Secret Network-blockchain worden gelanceerd, bevatten verborgen inhoud die alleen de eigenaars kunnen bekijken.

Waarom is dit belangrijk?

Een NFT, voluit een non-fungible token, is een digitaal verzamelobject. Het digitale object is geregistreerd op een blockchain, de datastructuur achter cryptonetwerken. NFT is in principe een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. NFT's zijn sinds begin dit jaar aan een stevige opmars bezig; ze maken deel uit van een miljardenindustrie. Ze duiken, naast in de game-, voetbal- en kunstwereld, nu dus ook op in de filmwereld.

Tarantino staat erom bekend dingen op zijn eigen manier te doen, dus is het geen verrassing dat zijn eerste NFT’s zich ook zullen onderscheiden van de rest. Gemaakt op privacyblockchain Secret Network, zullen de NFT’s bonuscontent hebben die alleen kan worden bekeken door de eigenaar van elke collectible.

Handgeschreven scriptpagina’s

Tarantino lanceert in totaal zeven NFT’s, die via de OpenSea-marktplaats zullen worden geveild. Elke NFT bevat een ongesneden scène uit de film en bonuscontent, zoals originele handgeschreven scriptpagina’s, nieuwe commentaar van Tarantino en andere details over de film en de regisseur zelf.

Alleen de eigenaar van elke NFT zal in staat zijn om toegang te krijgen tot die bonuscontent. Het is het eerste project dat gebruik maakt van Secret Networks Secret NFTs-technologie. Hiermee kunnen auteurs beslissen welke elementen van de collectible openbaar zijn, en welke privé zijn voor de eigenaar. De technologie laat kopers ook kiezen of hun eigendom publiekelijk bekend is of niet.

Privacy

Secret Network is een blockchain die gebruik maakt van smart contracts met een ingebouwde privacyfunctionaliteit. Transactie- en eigendomsgegevens zijn hierbij versleuteld.

Wat is het verschil met gewone NFT’s? Bij NFT’s die gebouwd zijn op andere blockchains, zoals Ethereum, zijn transactie- en eigendomsgegevens standaard openbaar, schrijft CNBC. Het is een tweesnijdend zwaard: transparantie op de blockchain maakt verificatie van transacties mogelijk, maar het creëert ook een niveau van traceerbaarheid voor elke transactie, ondanks de online pseudoniemen en avatars die populair zijn in crypto.

Tarantino’s geheime NFT’s beschermen niet alleen de nog nooit eerder vertoonde inhoud van “Pulp Fiction”, maar ook de identiteit van de uiteindelijke eigenaars.

Tinseltown

Het is het laatste voorbeeld van Tinseltowns duik in de cryptowereld, na de NFT-samenwerking van de surrealistische filmmaker David Lynch met postpunkband Interpol vorige maand. Verder ging legendarische filmstudio MGM onlangs een samenwerking aan met NFT-platform VeVe om NFT’s te lanceren voor “No Time to Die”, waarmee het de eerste James Bond-film werd met digitale verzamelobjecten.

In het persbericht zei Tarantino: “Ik ben verheugd om deze exclusieve scènes uit ‘Pulp Fiction’ aan de fans te presenteren. Secret Network en Secret NFT’s bieden een geheel nieuwe wereld waarin fans en artiesten met elkaar in contact komen en ik vind het geweldig om daar deel van uit te mogen maken.”

“Pulp Fiction” was Tarantino’s tweede speelfilm. De stijl van de prent schudde de filmwereld flink door elkaar. Ook boostte het werk het fortuin van de toenmalige nichestudio Miramax, mede opgericht door de broers Bob Weinstein en de nu veroordeelde zedendelinquent Harvey Weinstein. “Pulp Fiction” won de Palme d’Or, de hoogste prijs in Cannes, in 1994. Tarantino en zijn co-schrijver, de Canadese filmmaker Roger Avary, wonnen in 1995 Oscars voor beste scenario. De film maakte ook van Samuel L. Jackson een superster en reanimeerde de carrière van John Travolta.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20