In Argentinië kan je beleggen in een ETF voor de koers van Bitcoin, maar er zit een addertje onder het gras

Terwijl er druk gepraat wordt over de kersverse Amerikaanse ETF’s voor Bitcoinfutures, lanceerde Argentinië een indextracker voor de koers van ‘s werelds grootste cryptomunt. Beleggen in de Latijns-Amerikaanse ETF is wel geen koud kunstje.

Deze week lanceerde de Matba Rofex Group, een derivatenhandelaar, het eerste passief beheerde cryptobeleggingsfonds (ETF) van Argentinië. Dat is een indextracker die de koers van cryptomunt Bitcoin volgt en automatisch handelstransacties uitvoert voor beleggers. Wie belegt in de ETF kan dus profiteren van de groei van de digitale munt met een marktwaarde van bijna 1,2 biljoen dollar.

Ismael Caram, Deputy General Manager voor de financiële markten bij Matba Rofex, zegt in een interview met de Argentijnse krant La Capital dat het land vooral traditionele activa, zoals aandelen in graanschuren, aanhoudt. Het was met andere woorden niet gemakkelijk om een crypto-ETF te laten goedkeuren. En net daar schuilt het addertje onder het gras voor hoopvolle buitenlandse beleggers.

De Argentijnse peso

“We moest eerst futures (handelscontracten, red.) laten goedkeuren. Daarvoor moeten we instemming van de financiële toezichthouder krijgen. Daarna moesten we het onderliggende product ontwikkelen, namelijk een Bitcoin-indextracker die gemeten wordt in de peso”, stipt Caram aan. De prijs van deze ETF-aandelen wordt dus uitgedrukt in Argentijnse peso, niet in Amerikaanse dollars.

“Normaal zijn deze indexen beschikbaar in Amerikaanse dollar, maar omdat we dit product enkel in Argentinië konden lanceren, moesten we kiezen voor de peso”, klinkt het. Een Argentijnse peso is gelijk aan zo’n 0,0087 euro. Een Bitcoin is op het moment van schrijven zo’n 6,1 miljoen Argentinian peso waard.

Waarom laat de Argentijnse overheid de ETF het niet toe om de dollar te gebruiken? Dat heeft te maken met allerlei spelregels die de centrale bank van het Latijns-Amerikaanse land de Amerikaanse munt oplegde. Zo zijn er limieten op de hoeveelheid dollars die mensen elke maand mogen aankopen, en wordt de handel op buitenlandse munten bovendien fors belast.

Inflatie ontduiken met crypto

Cryptomunten zijn overigens erg populair in Argentinië. Zo zou Ripio, een lokale cryptobeurs, vorig jaar al meer dan een miljoen gebruikers hebben. Argentinië kent 45 miljoen inwoners.

Volgens een enquête over het gebruik van cryptomunten in Latijns-Amerika van dit jaar, zouden meer dan de helft van de Argentijnse bevraagden zich zorgen maken over de inflatie in hun land. Zij zien investeren in cryptomunten als een goede optie om hun vermogen te beschermen.

In augustus gaf de Argentijnse president, Alberto Fernandez, in een interview ook voorzichtig aan dat het aankopen van Bitcoins mogelijk een goede keuze zou zijn om het letsel van inflatie te vermijden.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20