JP Morgan: “Bezorgdheden over de inflatie stuwen Bitcoin hoger”

Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, was woensdag even 67.000 dollar waard, een nieuw record. Veel experts zijn ervan overtuigd dat de nieuwe recordkoers het gevolg is van de lancering van een BTC-ETF in de Verenigde Staten, maar de Amerikaanse bank JP Morgan denkt dat de inflatiezorgen aan de basis van de recente hausse liggen.

Waarom is dit belangrijk?

Na een stevige stijging de afgelopen weken was Bitcoin er woensdag in geslaagd om een nieuw record te breken. Op het hoogtepunt was de munt even 67.000 dollar waard.

Na een stevige hausse tot een recordhoogte tot 67.000 dollar heeft BTC opnieuw wat terrein moeten prijsgeven. Op het moment van dit schrijven betaal je voor één BTC 63.000 dollar.

Inflatievrees

De hausse van de afgelopen dagen werd voornamelijk toegeschreven aan de lancering van de eerste BTC-ETF in de Verenigde Staten. Een ETF volgt de koers van een bepaalde index. De Bitcoin-tracker van ProShares, die eerder deze week naar de beurs trok, volgt Bitcoin futures. Dankzij zo’n ETF kunnen beleggers in BTC beleggen zonder de cryptomunten zelf te kopen.

Toch lijkt niet iedereen de overtuiging te delen dat de lancering van die tracker aan de basis ligt van de recente stijging. Volgens JP Morgan is de inflatievrees verantwoordelijk voor de hausse. “De ETF zal waarschijnlijk geen nieuwe fase inluiden waarin aanzienlijk meer vers kapitaal naar BTC stroomt”, schreven enkele strategen van de Amerikaanse bank in een nota, waarover Bloomberg bericht.

De strategen zijn ervan overtuigd dat beleggers in BTC de perfecte hefboom zien tegen de oplopende inflatie. “Dat verklaart volgens ons de toenemende interesse in de cryptomunt”, aldus de strategen. Ze merkten daarbij op dat de verschuiving van goud-ETF’s naar Bitcoin-fondsen sinds september in een stroomversnelling is geraakt. “Dat ondersteunt een bullish vooruitzicht voor Bitcoin tot het einde van het jaar”, zeiden de strategen in hun nota.

Wat zeggen andere experts?

Ook andere instellingen en experts uit de eerder traditionele financiële wereld hebben recent opgemerkt dat BTC een goede bescherming biedt tegen de inflatie. Miljardair Carl Icahn prees eerder deze week in een interview met Business Insider Bitcoin als een geweldige hefboom tegen de inflatie “nu de volgende marktcrisis aan de horizon opdoemt.”

Bill Winters, CEO van de Britse bank Standard Chartered, merkte onlangs op dat een lange periode van lage inflatie voorbij is en voegde eraan toe dat “het volkomen redelijk is dat mensen een alternatief willen voor fiatvaluta“.

Anderen blijven dan weer een kritische houding aanhouden tegenover Bitcoin, waaronder Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan. Hij zei onlangs tijdens een virtuele conferentie van het Institute of International Finance dat Bitcoin waardeloos is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20