Facebook lanceert pilootversie van digitale portemonnee Novi, Coinbase mee aan boord

Facebook begint aan een proef met zijn digitale portemonnee Novi, waarmee mensen direct en zonder extra kosten geld moeten kunnen versturen en ontvangen. De gebruikte digitale munt wordt de Pax Dollar.

Dat Facebook een wereldwijd digitaal betaalnetwerk wil leggen, is al enkele jaren bekend. Maar de uitrol verloopt trager dan aangekondigd. Nu komt er toch een eerste proef: in de Verenigde Staten en Guatemala.

Facebook gaat testen of alle systemen van zijn portemonnee Novi werken, zoals de kernfuncties en de klantenservice. Voor de test werkt Facebook samen met cryptohandelsplatform Coinbase en blockchainbedrijf Paxos.

Pax Dollar

Volgens Novi-directeur David Marcus wordt de portemonnee getest met de Pax Dollar, een cryptoachtige munt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Dat houdt in dat de munt gedekt wordt door ‘echt’ geld.

Gebruikers kunnen de Pax Dollar kopen met hun Novi-account, waarop Novi ze in bewaring houdt via Coinbase. Daarna kunnen Novi-gebruikers de munt versturen en ontvangen naar andere Novi-gebruikers. Deze kunnen het bedrag dat ze ontvangen meteen opnemen in hun lokale valuta.

Van Calibra en Libra naar Novi en Diem

Novi is onderdeel van Facebooks controversiële project voor een mondiale digitale munt, beter bekend als Libra. Volgens Facebook is zo’n munt nodig, omdat er wereldwijd 1,7 miljard mensen zjijn die geen toegang hebben tot een bankrekening en het huidige financiële systeem faalt.

Toezichthouders hadden kritiek omdat ze vonden dat de Libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg. Facebook pakte het cryptoproject eerder dit jaar weer op, onder de naam Diem. Facebook zou nu samenwerken met een bank om de Diem-munt uit te geven, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Maar in de test wordt Diem (ex-Libra) dus vooralsnog niet gebruikt.

De digitale portemonnee kreeg eerder ook al een naamsverandering: in plaats van Calibra werd deze omgedoopt tot Novi. Facebook zegt in de verklaring dat het Novi op termijn wil integreren in het Diem-cryptonetwerk. Het is nog niet duidelijk wanneer Facebook de digitale portemonnee wereldwijd wil uitrollen.

Meer