Facebook geeft blockchain-afdeling nieuwe naam ‘door verwarring met libra’

De blockchain-divisie van Facebook krijgt een nieuwe naam. De oude, Calibra, deed te veel denken aan een project waar de sociale mediagigant tegenwoordig liever over zwijgt: cryptomunt libra.

Facebook werkt al een tijdje aan een digitale portefeuille voor alle applicaties die de sociale netwerksite bezit. Tot nu gebeurde dat onder de naam Calibra, maar voortaan gaat de divisie als Novi door het leven, weet het persagentschap Bloomberg. ‘Mensen haalden libra en Calibra voortdurend door elkaar’, zegt David Marcus, hoofd blockchain. ‘Achteraf gezien kan je hen dat moeilijk kwalijk nemen.’

En als er iets is wat Facebook kan missen als kiespijn, dan is het al te veel herinnerd worden aan de libra. Bijna een jaar geleden kondigde Facebook de plannen voor een eigen cryptomunt met veel fanfare aan. Met de hulp van onder meer betaalreuzen Visa, PayPal en Mastercard zou de libra een ‘revolutionaire oplossing’ bieden aan de 1,7 miljard mensen zonder bankrekening.

Afstand nemen

Alleen draaide dat even anders uit. Behalve kritiek van politici, haakten opeens verschillende belangrijke partners af. Omdat centrale banken en de Groep van Zeven (G7) waarschuwen dat een toelating kon uitblijven, gooide Facebook het roer daarop radicaal om. In de bijgestuurde plannen zullen ook andere cryptomunten geaccepteerd worden in het netwerk. Het gaat dan om munten die gekoppeld zijn aan bestaande valuta, zoals de dollar of de euro.

Facebook – met zijn blockchain-divisie – en de Libra Association – het consortium achter de digitale munt – nemen met de naamswijziging nog wat meer afstand van elkaar. Het klopt niet de libra enkel compatibel is met de digitale portefeuille van Facebook, legt Marcus nog uit. De libra is zo ontworpen dat iedereen ermee aan de slag kan gaan en het dus mogelijk is om zelf een digitale portefeuille te bouwen. Het is de bedoeling om de libra voor het einde van het jaar te lanceren.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20