SEC-voorzitter Gary Gensler: “De innovatie van Bitcoin is feitelijk”

Gary Gensler mag dan misschien een voorstander zijn van een strenge regulering van cryptomunten, toch is hij ook een bewonderaar van Bitcoin.

Waarom is dit belangrijk?

Toen Gensler in april gebombardeerd werd tot de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), werd hij al geprezen voor zijn kennis over blockchaintechnologie. De Amerikaan noemde cryptomunten dinsdag het “wilde Westen” en pleitte voor regulering. Maar de SEC-voorzitter gaf ook blijk van respect voor de innovatie van de Bitcoinrevolutie.

Gensler beschreef Satoshi Nakamoto, de anonieme stichter van grootste cryptomunt Bitcoin, dinsdag als “een belangrijke innovator binnen de cryptografie” en zei dat zijn uitvinding zorgde voor een “stimulering van de ontwikkeling van digitale activa en de achterliggende blockchaintechnologie”.

Volgens Gensler is de blockchainrevolutie, die vorig decennium werd gelanceerd door de creatie van cryptomunt Bitcoin, meer dan een rage. “Het is een waardevolle activaklasse voor de toekomst van het internet”, zei Gensler.

De aanzet voor die beweging was de publicatie van een “white paper” door Satoshi Nakamoto, ofwel de thesis met de fundamentele filosofie achter het doel en de werking van Bitcoin, op 31 oktober 2008.

“Veel hype vermomd als realiteit”

Dinsdag vertelde Gensler in een interview met het Aspen Security Forum over zijn voormalige rol als financiële onderzoeker bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daar werkte hij aan kruisbestuivingen tussen technologie en financiën.

“Tijdens die job ben ik beginnen geloven dat, hoewel er in de cryptowereld veel hype vermomd wordt als realiteit, de innovatie van Nakamoto feitelijk is”, meent Gensler.

“Blockchaintech is waardevol”

Gensler haalde ook aan dat cryptomunten volgens hem een grote rol zijn weggelegd in de toekomst van financiën. “Hoewel de meerderheid van de autoriteiten liever willen dat de technologie gewoon zou verdwijnen”, zei Gensler.

“Ik denk echt dat er iets waardevol is aan de technologie van een ‘gedistribueerd grootboek’ (m.a.w blockchaintechnologie, red.) die waarde via het internet kan verplaatsen”, besloot Gensler.

Bitcoinstieren interpreteerden de opmerkingen van de SEC-baas als een conclusie dat Bitcoin de enige echte innovatieve cryptomunt zou zijn. De toespraak van Gensler zwaait Satoshi Nakamoto inderdaad veel lof toe.

Lees ook: Amerikaans wetsvoorstel dat de cryptomarkt nerveus maakt, wordt op de valreep minder ingrijpend

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20