Amerikaans wetsvoorstel dat de cryptomarkt nerveus maakt, wordt op de valreep minder ingrijpend

De inmiddels beruchte infrastructure bill werd door de cryptolobby op het nippertje deels onschadelijk gemaakt. Het wetsvoorstel dat vorig weekend werd gefinaliseerd, zou beleggers en verschillende entiteiten op cryptomarkt onderwerpen aan nieuwe belastingen.

Waarom is dit belangrijk?

De infrastructure bill is een lijvig document van 2.702 pagina’s (zie omslagfoto). Als de wet door het congres geraakt, zal de federale overheid geld ontvangen voor het bouwen van nieuwe snelwegen en andere verkeersprojecten. Er zat echter nog een clausule in het voorstel verstopt die de cryptomarkt hardhandig zou reguleren.

Een nieuw wetsvoorstel in het Amerikaanse congres deed maandag de prijs van Bitcoin en talloze andere altcoins crashen. De koers van Bitcoin zakte maandagochtend van 42.000 terug naar 39.000 dollar.

Nochtans stond er in het voorgestelde cryptobeleid op het eerste gezicht niets bijzonder. Huidige houders van cryptomunten zouden zich geen zorgen moeten maken over een nieuwe regulering. “Deze wet zorgt er niet voor dat personen met digitale munten hun crypto-inkomsten moeten aangeven. Er zijn geen nieuwe verplichtingen voor wie cryptomunten heeft”, schrijft zakensite Forbes.

Maar wie iets verder kijkt, bemerkt snel het nieuws waardoor de haren van de gehele cryptogemeenschap recht gingen staan. “Nieuwe gebruikers zullen wel afgestraft worden,” weet Forbes. De wet zou de Amerikaanse federale belastingdienst (IRS) de middelen geven om nieuwe gebruikers te straffen die rendementen van cryptomunten niet aangeven.

28 miljard dollar voor de federale overheid

Dat is niet het enige probleem dat de cryptomarkt had met de juridische tekst. Cryptobedrijven, en dan vooral cryptobeurzen, zullen worden gedefinieerd als makelaars, waardoor ze extra informatie over de inkomsten van klanten zullen moeten doorspelen aan de IRS. Het hele project zou de Amerikaanse overheid in totaal 28 miljard dollar opleveren binnen een decennium.

“Als de voorgestelde wet goedgekeurd wordt, zal het een beduidende impact hebben op zowel beleggers als beurzen. De cryptobeurzen zullen de grote taak krijgen om mee te werken met het rapporteren van informatie aan de belastingdienst. Beleggers zullen niets moeten ‘doen’, maar wel al de informatie over hun inkomsten zien doorgespeeld worden”, staat te lezen in Forbes.

Wat er zou gebeuren met cryptomunten die zijn opgeslagen in privéwallets of de zogenaamde cold wallets, wat eigenlijk offline wallets zijn, is nog niet geheel duidelijk. Die munten zijn eigenlijk het digitale equivalent van geld dat onder de matras bewaard wordt en zijn dus bijzonder moeilijk om te traceren, zelfs voor cryptobeurzen.

Cryptominers en blockchainontwikkelaars voorlopig buiten schot

Onder hevige druk van de cryptolobby werden er op de valreep enkele veranderingen gemaakt aan de wet. Zo werden de term “makelaar”, die gebruikt wordt voor het aanduiden van entiteiten op de cryptomarkt, verduidelijkt en niet verder uitgebreid.

Elke verwijzing naar “gedecentraliseerde beurzen en peer-to-peer-markten” werd ook verwijderd. De term werd vervangen door een genuanceerde definitie: iedereen die “verantwoordelijk is voor het verschaffen van die diensten die transfers van digitale activa regelen namens een persoon”.

De cryptogemeenschap wou namelijk per se dat cryptominers en blockchainontwikkelaars buiten schot bleven. Dit zou mogelijk zijn met de nieuwe definiëring. Hierdoor zou de software achter cryptomunten voorlopig niet in het vizier genomen worden door regulering.

Cryptolobbyisten blijven er ondertussen op hameren dat die delen van de sector beter nooit het doelwit van regulering worden.

Lees ook:

(lb)

Meer